Как немският баща на Фрида Кало повлия на художничката

Докато наследството на Кало е дълбоко вкоренено в културната история на Мексико, може да се изненадаме, че половината от корените ѝ могат да бъдат проследени обратно в Германия, където е роден баща ѝ Гилермо.

Той изиграва огромна роля,  вдъхновявайки Фрида, преди да разцъфне в международен прочут художник, пише изданието Дойче Веле.

Изложбата “Фрида Кало”, която се открива в музея “Виктория и Алберт” в Лондон на 16 юни, изследва как иконичният художник изгражда своята идентичност чрез личните си вещи като дрехите, козметиката, снимките и събраните предмети на изкуството.

Сред над 200 изложени експонати, шоуто включва и снимки, направени от баща ѝ, като албум на архитектурни църкви.

Карл Вилхелм Кало става Гилермо

Гилермо Кало, Снимка: Wikipedia


Роден през 1871 г. в Пфорцхайм, Германия, Карл Вилхелм Кало отива в Мексико на 19 години. Когато майка му

почива, бащата на Кало се омъжва отново. Младият мъж не се разбира добре със своята мащеха. Тъй като семейството има достатъчно пари, за да живее комфортно, бащата на Кало му предоставя финансова подкрепа, за да отплава в Мексико, търсейки нови възможности.

Той никога не се връща в родната си Германия, променя името си на Гилермо, като същевременно запазва немски акцент на испански през целия си живот.

Кало прекарва първите си години си в Мексико, работейки за други германци. След смъртта на първата си съпруга той се омъжва за Матилде Калдерон. Тя го убеждава да поеме по пътя на фотографията, професията на баща си. Кало става известен със своите изображения на “пейзажи, сгради, интериор”, отпечатани върху визитната му картичка.

До 1904 г. Кало е установил кариерата си и купува земя в Coyoacan, извън Мексико Сити. По онова време Гилермо и Матилде вече са имали две дъщери, а през 1907  г. се ражда Фрида.

Развитие на осведомеността за образа като дете
Гилермо Кало създава своето фотографско студио в Мексико Сити в края на 90-те години на миналия век, а като дете Фрида Кало му е помага в тъмната стая и го е съпровожда с фотографски задачи“, казва Ау Баеза Руиз, изследовател от V & A за Дойче веле.

От най-ранна възраст Кало се учи да позира за камерата, често гледайки направо към камерата с характерното ѝ неподчинение. Това осъзнаване на зрителя, през очите на камерата, но и на нейното собствено отражение, бележи началото на нейния собствен образ “, изтъква Руиз. “По-късно тя оформя този образ чрез избора си на дрехи и рисунки, особено в автопортретите си, и двата от които са предизвикани от нейните културни и политически ангажименти”.

Доказателство за развиващия се образ на Фрида може да се види в семеен портрет, направен от Гилермо, когато Фрида е на 17 години и носи мъжки костюм.

Трудно е да знаем как точно на Кало повлия на избора ѝ на дрехи, но е сигурност беше необичайно жената да се облича в мъжки дрехи, това би противоречало на модните конвенции на своето време“, казва Руиз. “Кало не се страхува да се отбие встрани- всъщност изглежда, че я е възнаградила, а според мен тя вероятно е споделила с баща си”.

Любимото дете на Гилермо Кало
Според историци Фрида е любимото дете на Гилермо, тъй като и двамата са страдали от изтощителни здравословни условия. Гилермо се грижи за Фрида по време на двете ѝ особено трудни периоди на оздравяване.

На 6-годишна възраст Фрида се свива с полиомиелит, който оставя един от краката ѝ по-малък от другия. Въпреки обстоятелствата Гуилермо я насърчава да остане активна и да се занимава със спорт.

 

По-късно, когато Фрида е на 18 години, катастрофата с трамвай и нанася щети по гръбначния стълб, рани на ключицата и разкъсвания в бедрото и таза й. Фрида лежи в продължение на месеци, а емоционалните и физически последици продължават през целия ѝ живот. Гилермо убеждава Фрида да рисува и това ѝ дава възможност за творчество.

На свой ред Фрида се грижи за баща си, когато получава епилептични припадъци. Периодите на изпитание укрепват връзката им.

Нейните автопортрети заедно с неговите снимки
Влиянието на Гилермо върху художествената визия на Фрида се подчертава и чрез изложението V & A.

Например, в една недовършена рисунка, Кало е очертала силуета на три версии на себе си, а автопортретите се основават на три фотографии, като най-малко две от тях са заснети от Гилермо Кало между 1913 и 1926 г. “Кало улавя тук преход от детството към ранната младеж, показвайки нейното очарование от своя собствен образ, но също така проследява връзката ѝ с камерата, бащата и зрителя “, казва Руиз. Снимките са показани покрай чертежа, което позволява на посетителите да наблюдават това директно за себе си.

Може би крайният израз на привързаността на Фрида към баща ѝ е картината Портрет на моя Баща. Фрида рисува Гилермо, 10 години след смъртта му, с камерата си , подчертавайки неговата търговия като интелектуална и техническа работа“, казва Руиз. Неговият поглед е настрани и външния му вид, красив.

В надписа “Ex-Voto” на дъното Фрида описва неговата природа като “щедър, интелигентен и учтив” – светеща почит към трайното ѝ впечатление.

Фрида Кало: Изграждайки себе си, тя работи в музея “Виктория и Албърт” в Лондон от 16 юни до 4 ноември 2018 г.

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →