Карауин – най-старият университет в света

Много хора смятат, че Оксфорд, Кеймбридж или Харвард са най-старите университети в света.

Но в действителност най-старият действащ университет съществува във Фес, Мароко. Той е построен от мюсюлманката Фатима Ал Фухра през 859г.

Институцията не е прекъсвала образователната си дейност от създаването си (859 г.) до днес, според ЮНЕСКО и Guinness World Records.

Този факт е обект на дискусии и се оспорва от други институции, като например Университета Зетуна, основан през 703 в Тунис, предхожда създаването на Ал Карауин.

Самият университет Ал Карауин е кръстен на Карауин джамия в Тунис, най-старата джамия в Магреб и люлката на цивилизацията на мюсюлманските Малики.

Университетът е снован през 859 година като медресе, което през следващите столетия е едно от най-авторитетните в Ислямския свят. През 1963 година то е преобразувано в държавен университет, но преподаването в него продължава да е главно в областта на ислямското богословие и право и класическата филология.

Списъкът на възпитаници в университета включва и еврейски философи.

Това е изненадващо, имайки предвид миналото на мюсюлманите, което толкова се различава от настоящето.

Основателката на университет Фатима създава и  една от най-старите библиотеки в света в университета Ал Карауиийн. Библиотеката наскоро беше подложена на реставрация и отворена за обществено ползване през май 2016 г.  В колекцията на библиотеката има над 4000 ръкописи,  Коран от 9-и век и най-ранната колекция от хадиси.