Когато знанието побеждава

Във времето на всмартфоните ставаме свидетели на това как все повече младежи успяват да забогатеят, благодарение на знания и креативност. Един от тях е българин.

29-годишен български математик стана официално най-младият български милиардер. Създадената от завършилия университета Станфорд математик Владимир Танев, през 2013 г. компания „Робинхуд“ е оценена от банкери на Уолстрийт за 1,3 милиарда долара. Математикът започва това начинание със съквартирантът си Байджу Бат.

Името на Тенев нашумя през миналата година, когато попадна в списъка на списание Forbes „30 под 30”, който отличава най-перспективните личности в сферата на финансите под 30-годишна възраст. Вече в настоящата 2017 година, Тенев се радва на завидно внимание, като за него и компанията му има редица материали в авторитетни медии зад океана, като New York Times, TechCruch, CNBC и много други.

Множество платформи за рискови инвестиции вече са вложили милиони в продукта за борсова търговия Robinhood. За 4 години съществуване, базираният в Пало Алто, Калифoрния (част от Силициевата долина), стартъпът, вече има 80 служители, като за този период е успял да набере финансиране в размер на 175 млн. долара, потвърждават от самата компания пред TechCrunch.

Приложението Robinhood предоставя безплатна търговия на фондовите борси. Макар и звучащо съвсем просто, изобретението на нашенеца е на път да направи революция на финансовите пазари зад океана. Причината е, че с него всеки обикновен човек може да търгува на борсата през смартфона си. И то без никаква комисиона, за разлика от традиционните брокерски фирми като Scottrade и E*Trade, които начисляват такса за всяка транзакция, за да покрият разходите си за физически обекти, служители по продажби и бюджет за маркетинг.
Към днешна дата приложението вече има почти три милиона клиенти в САЩ. Според основателите досега дружеството е спестило на потребителите си над 500 млн. долара от такси при транзакции за общо 50 млрд. долара.