Концерт на Софийската филхармония във Варна

Софийска филхармония идва с морска премиера и почит към Владигеров на музикалното „Варненско лято“. „Токата“ на уважавания варненски композитор Милко Коларов ще прозвучи за пръв път пред публика на 13 юли във Фестивалния и конгресен център от 19 ч.

Диригент Найден Тодоров
Солист Юлиан Рахлин – цигулка

Милко Коларов – „Токата”, премиера
Шостакович – Концерт за цигулка и оркестър N1
Панчо Владигеров – Еврейска поема, оп. 48

Един мащабен концерт, зареден с изненади, очаква вниманието на ценителите на 13 юли в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна. Софийската филхармония под палката на Найден Тодоров ще изпълни премиерна творба на Милко Коларов, ще представи ново за „Варненско лято“ име и ще почете Панчо Владигеров. 120-годишнина на едно от огромните имена в българската музика ще бъде отбелазана с неговата „Еврейска поема“ оп. 48.

Верен на традицията си да продуцира нови български творби, Международният музикален фестивал „Варненско лято“ отново ще сюрпризира приятно меломаните с „Токата“ на дълбоко свързания с Варна композитор Милко Коларов, който е ученик на Владигеров.

За пръв път на фестивала като солист ще излезе един много търсен по световните сцени цигулар – Юлиан Рахлин. Роденият във Вилнюс австрийски музикант е на върха на творческата си кариера. Потомствен музикант, той е свирил под палката на легенди като Рикардо Мути, Зубин Мета, Джеймс Ливайн. От 2000 г. развива свой фестивал „Юлиан Рахлин и приятели“ в Дубровник. На фестивала „Варненско лято“ заедно със Софийската филхармония той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър N2, оп. 63 от Прокофиев.

Венец на симфоничния концерт ще бъде “Еврейска поема” от Панчо Владигеров, с която ще бъдат отбелязани 120 години от рождението на маестрото. Един от създателите на фестивала „Варненска лято“, дълбок и разнопосочен талант, Владигеров се връща към своите еврейски корени и черпи вдъхновение от енергията и богатството на тази забележителна култура.