Къде е границата между изкуство и порнография

През 1964 г. правосъдието на Върховния съд Потър Стюарт в САЩ издава най-известната американска дефиниция за порнография: “Знам го, когато го видя”. По това време се разглежда делото “Любовниците” на Луи Мал – френски филм от 1958 г. с участието на Жан Море. Черно-белият роман би бил абсурден в нашата епоха на порно, но за тогава е нещо голямо.

Учените от цял свят продължават да обсъждат разграничението между изкуството и порнографията. В Америка, където и двете са били неразделна част от концепциите за свободното слово, звезда от филми за възрастни президентът Доналд Тръмп в момента се борят за морална власт върху тези публични платформи.

По – освободените филми,  независимо дали са класифицирани като изкуство или порнография – често повдигат въпроси за равенството между половете, силата и дори капиталистическите структури.

В края на краищата, по-трудно е да се пренебрегва секс лента, отколкото картина. Кураторката Джени Шленцка е поставила пример за бившата звезда на изложението в Performance Space Ню Йорк . Филмът от 1974 г., озаглавен “Blue Tape”, е сътрудничеството между писателя и художничката Кати Акер и концептуалния художник Алън Сондхайм. Модерната двойка обсъжда фройдистката динамика, след което правят секс.

На въпроса дали мисли, че проектът е порнографски, Шленцка дава сложен отговор. “Това не е порнография, защото не трябва да възбужда.  Но има порнографски елемент в това как е изрично. Също така онова, което остава, е чувството на отчуждение, а не чувство за връзка. Порнографията в съзнанието –  никога не става дума за топлина или емоционална близост“.

Шленцка формулира няколко от многото рамки, които учените използват за разграничаване на изкуството от порнографията. В статията си за 2012 г. “Кой казва, че порнографията не може да бъде изкуство?”, старшият лектор Ханс Маес очертава четирите основни теории, които съществуват според него и след това се противопоставя на тях.

Първо: Порнографията е сексуално очевидна, докато при изкуството не е така. “Изкуството се разкрива в прикриването, докато порнографията се крие в разкриването“, опростява той. Филмът на Акер очевидно не крие много.

Второ: порнографията е експлоатативна, вулгарна, неморална и в крайна сметка вредна, докато изкуството не е така. Трябва само да погледнете историята на музиката на Огюст Роден, Камий Клодел или един от многото изхвърлени любовници на Пабло Пикасо, за да разберете как художници и скулптори са унищожили или поне повреждали женския живот през целия си творчески процес.

Трето: Порнографията е едноизмерна, без художествена заслуга, тъй като “единственото намерение на порнографията е сексуалната възбуда“. Порнографията е индустрия, а нейните продукти “масово произвеждани стоки“. Това, разбира се, пренебрегва търговския характер на света на изкуството и факта, че някои порнографии имат по-сложна програма.

Последният аргумент е за “предписания отговор”, казва Маес. “Фактът, че говорим за консумация на порнография и за оценяване на изкуството, показва, че има фундаментална разлика в начина, по който трябва да се ангажираме и с двата вида “творчество”. Двата подхода, според него, не се изключват взаимно.

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →

One Comment on “Къде е границата между изкуство и порнография”

Comments are closed.