Мариана Тодорова – първи лауреат на П.Е.Н.-България

Ръководството на Българския П.Е.Н.-Център, председателствано от писателката Здравка Евтимова, взе решение всяка година пред Коледа да присъжда Специална награда на П.Е.Н. По идея на поетесата Александра Ивойлова през тази година с Почетен диплом и парична премия се удостоява доц. д-р Мариана Тодорова – литературен историк и критик, за особени заслуги в областта на литературната критика, за будното ѝ майсторско перо, което откликва на най-значимите събития в света на словото, както и за безспорния принос на воденото от нея издателство „Карина-Мариана Тодорова“ в обогатяването на книжовната съкровищница с редица стойностни творби на българската и световната литература.

Номинацията беше подкрепена от всички членове на организацията, а наградата беше връчена на 21 декември пред Народния театър „Иван Вазов“. Наградената авторка не присъства поради заболяване, но част от членовете на П.Е.Н. се събраха на открито, за да изразят своята почит към литературоведа Мариана Тодорова.

 

 

 

Писателите, членове на Българския П.Е.Н.-център: Светла Георгиева, Лъчезар Лозанов, Александра Ивойлова, Здравка Евтимова, Николай Стоянов, Румен Шомов, проф. д-р Амелия Личева, д-р Анжела Димчева