Мариета Петрова- за дарбата и свободата да твориш

Изкуството на Мариета Петрова е освободено от клишета и „рамки“. Нейното творчество е жизнено и изразява нейната душевност и любов към изкуството. В картините ѝ най-често може да видим пейзажи, стари къщи, воденици и животни-особено препускащи коне, птици, като и любимата ѝ птица-орел.

Рисувам изключително и само свежи картини, изразяващи моята душевност. Например, в една срутена или изоставена къща, животът е отминал, но върху руините и са пораснали растения, тоест живота продължава, конете пък са символ на свободата, същото е и с реещият се в небесата орел!“-това разказва Мариета за творчеството си пред Sofia Press.

“Запустялата мелница”, акрилни бои върху каширан картон 30/40

Мариета е на 49 години и за нея рисуването е хоби. Тя рисува от ранна детска възраст. Споделя, че е била едва 2-3 годишна, когато в нея се е зародила любовта към изкуството и тя е започнала да твори. Мариета е от старата столица на България- Велико Търново, откъдето и често черпи вдъхновение.

Имаше период в живота ми, когато бях поизоставила това си хоби, но винаги гледайки обагрения с различни цветове горски масив, ми е идвало, да седна и да го нарисувам.“-споделя още Мариета Петрова пред нас.

Мелница от етнографски комплекс Етър, рисувана върху фазер с акрилни бои, размер 35/35

Нейния талант е дарба, защото тя няма художестено образование, завършила е „История и география“ във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, а след това „Счетоводство“, но любовта ѝ към изкуството винаги я е водила и тя продължава да твори.

От две години се върнах към това си занимание и съм много щастлива. Срещам подкрепа и от близките си и от приятелите! Картините ми са начин да изразя себе си, а и начин да избягам от стреса на ежедневието!“-разказва още тя.

Мариета рисува предимно с акрилни бои, а също и с акварелни. В творчеството си по-рядко използва масло. А техниките, които използва най-често са смесване на цветовете, използване на по-светли тонове и преминаването им към по-тъмни, както и ползването на различни видове четки, в зависимост от това, което рисува.