Марксистка, националистическа, феминистка: Изкуството и политиката на Фрида Кало

Диего Ривера, The Arsenal, 1928, Secretariat of Public Education (Мексико)

Марксистки, националистически, феминистки – това са думи, които описват не само политическите убеждения, но и произведенията на Фрида Кало. Макар и родена като Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон, през 1907 г., Кало накрая съкращава името си.

Художничката често казва на хората, че е родена през 1910 г.-  годината, в която широко разпространеното политическо безпокойство накрая завършва с избухването на мексиканската революция.
След девет и половина години конфликт, революцията довежда до драматична промяна в мексиканската политика и култура. Изгонването на управляващия елит проправи пътя за нова конституция, която на свой ред довежда до радикални поземлени реформи, равнопоставеност в заплащането на жените и въвеждане на социалистически течения в политическия пейзаж на страната.

Moses, 1945, Houston Museum of Fine Arts

Революционният художник
Израствайки в пламъка на революцията, Кало е дълбоко вдъхновена от възстановяването на националната гордост и от разпространението на прогресивните идеи, които следват. Нейният труд Мойсей, рисуван в отговор на книгата на Мойсей и монотеизма на Зигмунд Фройд, илюстрира много от тези социални и политически нагласи. А именно централният фокус на стенописа е символизирането на женските репродуктивни органи заедно със слънцето и дъжда като универсални дарители на живота. В горния ляв ъгъл е посветена мексиканската ацтекска култура, която е поставена на равно ниво с представи на древна египетска цивилизация, както и на гръцки, еврейски и християнски религии от класическата античност. Под нивото на боговете се намират хората, които Кало счита за големи исторически фигури: Сталин, Ленин, Маркс, Ганди и Христос. Интересно е да се отбележи ироничното включване на Хитлер, когото художничката нарича “изгубено дете” в тази група. И накрая, долното ниво изобразява бурно представяне на масите като символ на човешката и обществена еволюция.


Фрида в САЩ
Освен мексиканската революция, може би най-големият източник на вдъхновение в живота на Кало е нейният партньор Диего Ривера. Двамата художници се женят през 1929 г. и се местят в САЩ следващата година. Докато съпругът ѝ е зает да рисува редица поръчани творби, Кало става все неудовлетворена в течение на тригодишния си престой. На по-политическо ниво, този период я кара да бъде доста критичен към Съединените щати, на които тя гледа като въплъщение на експлоативна индустриализация и капитализъм.

“Границата между Мексико и САЩ”, 1932, Private Collection

Нейният автопортрет на границата между Мексико и САЩ илюстрира ясно разделяне между двете страни. Мексиканската страна е представена от колоритни изображения на природата, историята и културното наследство,докато пейзажът на тъпи сиви фабрики и замърсяване се използва за представянена Съединените щати. Докато знамето в лявата ръка на Кало ясно показва къде се крият лоялността на художника, важно е да се отбележи, че “Кармен Ривера рисува портрета си през 1932 година.” Също толкова важен е фактът, че едини същ генератор е паразитно свързан с корените на растенията от другата страна на границата, алюзия към експлоатационния характер на отношенията на САЩ към своите южни съседи.

“Роклята ми”, Фрида Кало, 1933, Hoover Gallery

Макар че една от поръчките на Ривера е да рисува “Мъж на кръстопът” – стенопис за индустриалния напредък на Рокфелерския център, Кало изразява мнението си по темата по много различен начин. „Роклята ми“ показва колаж от реклами, култура на знаменитости и социални вълнения на фона на конкретна джунгла, където модерните небостъргачи се смесват с гръцките структури и средновековната църква. Всъщност изглежда, че единственият автентичен елемент в тази хаотична сцена е традиционната рокля на художничката, фокусната точка на произведението.


Фрида и смъртта на Троцки
Въпреки че е бил високопоставен член на Мексиканската комунистическа партия няколко години преди обиколката си в Съединените щати, идеологическият спор с други членове на централната комисия в крайна сметка довежда до експулсирането на Ривера през 1929 г. В солидарност със съпруга си Кало също напуска просталинистката партия и политическите симпатии на двойката започнват да се преместват в подкрепа на изгнаника Леон Троцки, през следващите няколко години. През 1937 г. те успяват да убедят лявото правителство на президента Лазаро Карденас да даде на Троцки и съпругата му Наталия Седова убежище в Мексико и кани двойката да остане при тях в семейния дом на Ла Каса Азул. Въпреки това, откритието на Ривера, че Троцки и Кало са имали афера, една от многото изневяра, които белязват смутения брак на двойката, принуждава Троцки да търси убежище другаде.

“На Леон Троцки”, 1937, National Museum for Women in the Arts

След като се оттегля от “Каза Азул”, по молба на съпругата си, Троцки оставя зад себе си автопортрет, който Кало рисува за петдесет и осмия си рожден ден. В картината Кало се представя със завладяващ и съблазнителен характер и държи книга, на която пише: “На Леон Троцки, с цялата си любов, посвещавам тази картина на 7 ноември 1937 г. Фрида Кало в Сан Ангел, Мексико.” Руската двойка в крайна сметка успява да намери резиденция недалеч от Каза Азул, но през май 1940 г. неуспешен опит за живота на Троцки е извършен от съветския агент Йосиф Григулевич и артилеристката Дейвид Алфаро Сикейрос, която остава лоялна на Мексиканската комунистическа партия. Въпреки това, втори опит, този път изпълнен от испански агент през август същата година, е успешен. Леон Троцки почива в Мексико Сити на 21 август 1940 г.


Революционна до края
Въпреки смъртта на Троцки и все по-разширяващата се схизма в международното комунистическо движение, Кало остава посветена на нейните революционни идеали за края на живота си. В известен смисъл смъртта на Троцки показва, че Сталин всъщност е лидер на комунистическия свят – реалност, която Кало и Ривера трябва да приемат въпреки отказа си от партията.

Автопортрет със Сталин, 1954, Frida Kahlo Museum

След смъртта на Сталин през март 1953 г. Кало започва работа по картина в негова чест. Нейният автопортрет с “Великия лидер” издига Сталин до почти религиозна позиция, статут, който той държи през тридесетте години на управление в Съветския съюз. Независимо от благоговението си, Кало не може да рисува портрета с прецизността и яснотата на предишните си произведения, тъй като силната болка от автобусен инцидент в младостта си и цял живот от други здравословни проблеми я карат да приема все по-силни лекарства.

„Марксизмът ще даде здраве на болните“, Frida Фрида Кало

В последните си дни Кало рисува последната си политическа работа „Марксизмът ще даде здраве на болните“. Страдайки от постоянна болка, отслабване на здравето и препятствията на тежките медикаменти, Кало изобразява Маркс като божествено същество, което е на път да я отведе в небето, като същевременно накаже несправедливите сили на капитализма и империализма. Знаейки, че е на път да умре, Кало стои в горната част, за да разкрие кожената корсет, която я сполетява след счупване при катастрофата и пуска патериците си, за да не схване Библията, а червената книга – Комунистическият манифест.
Фрида Кало умира на 13 юли 1954 г. в Мексико Сити. На следващия ден обществено шествие съпровожда тялото ѝ, придружено от знаме, с чук и сърп, от “Паласио де Белас Артес” до “Пантеон гражданско де Долорес”, където е кремирана. Всъщност последното ѝ желание е да бъде запомнена като кърмата и непоклатима революция, която Диего Ривера бе нарисувал в центъра на “Арсенал”, една година преди да се оженят, раздавайки оръжие на сънародниците си в подготовката за следващата мексиканска революция.