Музикаутор: Google с безпрецедентна лобистка кампания заради промените в чл. 13

Google използва своята финансова мощ и платформата си YouTube, за да организира лобистки кампании. Това се казва в позицията на ЕВРОПА ЗА ТВОРЦИТЕ – инициатива, обединяваща граждани, създатели и културни организации, отговорни за повече от 12 000 000 работни места в Европа.

Ръководството на YouTube твърди, че с приемането на чл. 13 платформата в Европа ще бъде осакатена и близо 35 000 000 канала ще бъдат потенциално изложени на риск от сваляне.
И още – правят се опити за манипулиране на децата и младите потребители, като им се подават неверни твърдения относно приетите промени.
Изключително тревожно е, че медийна платформа с такава доминираща позиция използва своите онлайн услуги като оръжие за влияние върху общественото мнение с една единствена цел – да защити своите частни търговски интереси чрез дезинформация, всяване на страх и фалшиви новини.

Истината е, че член 13 ще улесни споделянето на съдържание по справедлив начин, пишат в отворено писмо до медиите от Музикаутор. Според тях от друга страна ще се спре своеволното премахване на съдържание, както и други нелоялни търговски практики, до които платформи като YouTube редовно прибягват.
За да попречи на разпространението на фалшиви новини от страна на Google по повод чл.13, ЕВРОПА ЗА ТВОРЦИТЕ стартира уебсайт и бюлетин – www.article13.org. На него всеки, който се интересува от приетите промени, може да открие информация относно проблема, достигайки до корените му и да получи отговор на въпроса какво всъщност казва Директивата относно авторското право в единния цифров пазар.
Уебсайтът предоставя точни и лесни за разбиране аргументи, които са попаднали в дискусиите при неговото изготвяне, като същевременно посочва предимствата за творците и обикновените потребители.
Време е YouTube да предприеме стъпки, за да гарантира прозрачност, отчетност и отговорност на своята платформа веднъж завинаги, се казва още в позицията на ЕВРОПА ЗА АВТОРИТЕ.