Наградиха 14-я лауреат на Националната награда за детска литература „Петя Караколева

14-ят лауреат на Националната награда за детска литература „Петя Караколева е ДИМИТЪР НИКЛЕНОВ:

Децата ни днес се нуждаят от много любов, грижи и подтици за формиране на правилни читателски интереси

Тази година в Националния конкурс за детска литература „Петя Караколева”, учреден от община Кърджали и Съюза на българските писатели, участваха близо 20 автори от цялата страна. Петчленното жури с председател Петър Анастасов и членове Банко Банков, Благовеста Касабова, Елица Мавродинова и Петър Хаджинаков присъди голямото отличие на Димитър Никленов от Стара Загора за цялостното му детско творчество. Досегашните носители на Националната награда „Петя Караколева” са били Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева, Петя Александрова, Юлия Момчилова и Димитър Златев. Димитър Никленов пише за деца повече от 40 години, автор е на тридесетина книги, много куклени пиеси, на сценарии за 17 документални и художествени филми.

-Честита да ви е Националната награда за детска литература „Петя Караколева”, г-н Никленов. Какво означава тя за вас?

– Когато един автор получава награда, той не е само щастлив, но и благодарен на всички свои малки читатели, тъй като без тях авторът не е автор. Повече от четиридесет години пиша за деца. Издал съм повече от тридесет книги, около седемнадесет сценарии за филми за деца, излъчени по БНТ, много куклени пиеси, поставяни в театрите на Стара Загора, Кърджали, Хасково, Ямбол, Търговище и др. Но първата моя пиеса бе поставена в Кърджали от режисьорската Мария Янкова, с прекрасната игра на актрисата Цонка Точева.Затова Кърджали за мен е един много скъп град. Благодаря на СБП и на Община Кърджали, благодаря и на уважаваното от мен жури. Преди време съм имал възможност да се срещна, макар и бегло с Петя Караколева. И сега се чувствам горд и задължен да творя за младите си читатели, да усещам тяхното съвремие и най-вече да бъда близо до света на всичко, което се случва около тях.

-Повече от 40 години вече пишете за децата, какво ново научихте за тях?

-Аз вярвам на младите. Новите деца идват в нашия свят с една естествена, природна мъдрост, от която и ние можем да се поучим. Забелязвам го непрекъснато в работата ми като ръководител на Национален клуб „Млад писател“ при НЧ “Родина 1860“ в Стара Загора. Ежедневното ми общуване с деца от две различни възрастови групи много обогатява моята творческа работа, прави ме и съпричастен на техните терзания, свързани с училищната система, взаимоотношенията им с родители и приятели. Много от тях негодуват от неправдата, която се шири около нас. Но, за жалост, и моят по-дълъг опит не ми спомага особено да им помагам да се справят с нея. Но те добре съзнават, че това се оказва много по-лесно в приказките.

– Те наистина носят инстинктивната мъдрост, че всекидневното добро в малките неща и обикновените дела са по-важни. И че тъкмо те държат мрака настрана, както се казваше във филма „Хобит”, по Толкин…

– Мракът съществува и ще съществува. Вследствие на него се срещат толкова много тъжни деца. А тъжното лице на едно дете, те кара да страдаш и да искаш да му помогнеш. А това може да стане като ги подтикваме именно към такива делнични, малки, но дълбоко удовлетворяващи радости, а не като ги въвличаме в днешните мании за величие и слава. Но най-много като ги даряваме с много любов и грижи.

– Как литературата за деца също може да допринесе за това?

– Преди всичко като им разкрием нейните художествени, нравствено-възпитателни придимства, като им препоръчваме литературните образци и посочваме най-доброто за тях, според възрастта им. Но пък днешният книжен пазар е така изкусителен с все по-красивите си и изпъстрени с красиви илюстрации издания… Но повечето от тях са със забавен, игрови характер, а не с значителни морални послания, които могат да оформят у децата правилната мирогледност.

– Затова и днешните деца предпочитат повече електронните, игровите варианти на изданията за тях…

– Такъв е обичайният резултат. Затова е нужно всички институции и фактори, отговорни за възпитанието на децата да се обединят в работата си по формирането на правилните им читателски интереси. Не само да се провеждат различни форуми и кръгли маси по четенето, но и това теоритично ниво да се обвърже с практическите насоки, които могат да им дадат творчески ориентираните хора, като писателите и поетите. И по-често да се срещат с нашите изявени творци.

Интервюто взе:Лияна ФЕРОЛИ