Най-великите речи за 2017 година

В една година като тази, е лесно да свържете запомнящи се изказвания със запомняща се политика. Но това не е списък с политически речи.

Класацията поставя едни от най-добрите мисли, провокиращи речи на годината, които лесно биха могли да бъдат изгубени в целия шум.

За значимостта на другите

Подобно на всеки актьор, Райън Гослинг благодари на жена си, когато спечели Златен глобус за най-добър актьор в комедиен филм: “Не бих могъл да го направя без теб”. Не само че речта на Гослинг е красноречива и прекрасна, но ни напомня, както казва Джени Авинс от изданието Quartz, “колко трудно е да бъдеш жена – дори ако си женена за Райън Гослинг”.

https://youtu.be/b2WbcCgEE94

 

Най-добър съвети за живот за завършилите

В реч, изпълнена с полезни правила, за живота, Шика Шарма, главен изпълнителен директор на Индийската банка на ОС, изнесе лекции за висшисти в нейния Алма матер, индийския институт по мениджмънт в Ахмедабад. Този откъс определя тона: “Всеки път, когато решите да вземете по-трудния, но по-принципен път, добавяте още една тухла към основата на вашия характер.”

 

Мислите на една писателка

Нигерийската писателка Чимаманда Нгози Адичи е невероятно ангажираща говорителка, известна със силните си критики на структурното неравенство. Обсъждането по време на TedX на Адичи за това, защо всички ние трябва да сме феминисти, си заслужава да видим ясното й разяснение как патриархацията ни потиска всички. Тя също предлага решения, които са подходящи както за момчетата, така и за момичетата.

 

 

Съоснователят на Али баба

Джак Ма е милиардерът, съосновател на “Алибаба”, електронният търговски гигант. Трудно е да си представим, че трябва да направи нещо, за да впечатли хората, но все пак Ма стартира ежегодната гала на компанията си с танцово представление, вдъхновено от Майкъл Джексън.

 

Стойността на жените, изразен от една Боливудска актриса

Индийската мегазвезда Приянка Чопра говори за това, че жените заслужават същите възможности като мъжете в сърдечна реч на. “Феминизмът просто казва, ми дава възможности, без да ме съди за решенията, които вземам, една и съща свобода, която хората са ползвали от толкова много векове”.

 

Най-откровен отговор на политическа пресконференция

Рядкост е пресконференция на двама национални лидери да се превърне във вирусно видео. Но това се случи, когато президентът на Гана Нана Акуфо-Адао заяви, че африканските страни трябва да бъдат по-малко зависими от чуждестранната помощ. Той говори заедно с посещаващия френски президент Емануел Макрон.