На 14 февруари да си кажем „Обичам те“ с книга

Шедьоврите на световната любовна лирика са много подходящо издание

Преди 16 години за пръв път бе популяризирана идеята да се подарява книга, а не балони и надуваеми сърца за 14. 02., Деня на влюбените. Красивото издание на изд. „Персей“, с твърди корици и цветни илюстрации, „Обичам те“ – антология на световната любовна лирика, неочаквано стана голям хит, като се предлагаше не само в книжарниците, но и в магазини за цветя, аксесоари и др. „Реших да събера в едно изящно томче стиховете и авторите, които харесвам. Беше доста скъпо като производство луксозно издание, особено за начинаещ издател. Но тиражът свърши за една седмица и книгата стана най-продаваната в страната – изненада за всички, включително и за мен, че поезия може да оглави класациите за най-продавани книги. Така от 14.02.2005 г. всяка година в навечерието на Св. Валентин се появяваше подобно издание – “Да те жадувам”, “Светът е за двама”, “Ти си любовта”, “Само за теб”, “Болката отляво”, “Не бой се и ела”, “И сенките ни тихо ще се слеят”, “Ако ти си отидеш за миг”, “Аз искам да те помня все така”, “До моето първо либе”… Всички те влязоха в хиляди български домове. Тази година заради различната ситуация реших да няма нова книга, защото в миналогодишната има още потенциал – става дума за томчето с най-хубавите стихове на автор, който много обичам, а написаното от него достига с лекота до всеки човек, защото е истинско и всяка дума тежи на мястото си. Книгата е “Обичай ме бавно”, а авторът – Добромир Банев. Не го пропускайте, защото стиховете му ще останат – в сърцата ви и в паметта на бъдещите поколения, сигурен съм“ – сподели в социалните мрежи Пламен Тотев, издател, съставител и двигател на идеята да се подарява книга за Деня на влюбените.

За тези 16 години израсна и ново поколение, което вероятно не се е докоснало до шедьоврите на световната любовна лирика или пък досега не е имало такъв вдъхновяващ досег с поезията. Който е пропуснал, може да си вземе второто издание на “Обичам те”, което сега се предлага от https://knigizavsichki.com/ с 30 % отстъпка и подарък CD с песни на обичани български изпълнители. В книгата са включени 114 стихотворения на 83-ма поети от античността до днес: Сафо, Омар Хайям, Микеланджело, Вийон, Шекспир, Бърнс, Пушкин, Емили Дикинсън и др.

В антологията са обособени 5 дяла, проследяващи зараждането, развитието и възможните финали на любовното чувство. Дяловете са: “Стрелите на любовта”, “Жажда”, “Демоните на страстта”, “Без теб” и “Завинаги заедно”. Има и съвсем кратки бележки за авторите – адресирани са към ония, които тепърва ще се докоснат до тези поети. В книгата са включени репродукции на творби на знаменити художници като Леонардо, Рафаело, Микеланджело, Сандро Ботичели, Тинторето, Реноар, Матис и др.

 

Ето едно от стихотворенията в книгата:

АЛЕКСАНДЪР СЕРГЕЕВИЧ ПУШКИН (1799 – 1837)

Баща на новата руска литература. Стихотворението е посветено на необикновено красивата Анна Петровна Керн. За пръв път двайсетгодишният Пушкин я вижда през 1819 г. на един бал в Петербург. Шест години по-късно я среща отново и тогава създава това стихотворение.

На А. П. Керн

Аз помня чудното видение:

как ти пред мене прелетя,

като прекрасно мигновение,

като пречиста красота.

 

В скръбта на порив безнадежден,

в шума на светски суети,

звучеше в мен гласът ти нежен,

бленувах милите черти.

 

 

Летяха дни… Вихър метежен

разпръсна прежните мечти,

забравих аз гласа ти нежен,

твойте божествени черти.

 

И в мойто мрачно заточение

течаха скучно час след час,

без божество, без вдъхновение,

без сълзи, без живот, без страст.

 

Душата трепна от вълнение

и ти при мен пак долетя,

като бленувано видение,

като пречиста красота.

 

Сърцето бие в упоение

и, възроден, усещам аз

и божество, и вдъхновение,

и сълзи, и живот, и страст.

 

Превод Петър Велчев