Новата скулптура в Сентрал Парк олицетворява всичко, което предишната не можеше

Снимки: GEORGE CHINSEE/WWD

 

 

През този месец Ню Йорк премахна статуя от 19-ти век на Джеймс Симс от “Сентрал Парк”, след като активисти поискаха паметникът да бъде свален. Бащата на гинекологията Симс извършва хирургически експерименти върху поробени черни жени без анестезия. Сега на негово място се е появил нов паметник.

 

Представена от фонда за публично изкуство, британският нигерийски художник Инка Шонибар представи на обществеността наградата “Скулптура на вятъра”, сплав от стъклопласт, с дължина 7 метра.

Подчертаване на глобалната миграция

Произведението се вписва в толерантността, която е от основно значение за философията на Шонибар. “Това е просто уравнение“, каза Шонибаре пред theguardian. – Искаш да бъдеш в безопасност, на топло, облечен и грижлив. Затова е естествено да искаш това за други хора.

Скулптурата на Шонибар може да бъде разгледана като метафора за новото начало. “Идеята на работата ми е да покаже различните среди на хора, които се събират заедно“, каза Шонибаре. “Докосвам миграцията, която е от основно значение в работата ми, тъй като тъканите са знак за идентичността на хората от Африка, но по-важното е как те се сблъскват с Европа”.

Скулптурата идва точно навреме, защото: “виждаме увеличаване на национализма във Великобритания с проблеми около Брексит, в САЩ с проблемите около Dreamers. “Много хора са дошли в САЩ от различни части на света, същото е и с Великобритания и има нещо доста невярно за чистите раси. Това е заблуда, по някакъв начин. Това е, което моята работа се стреми да изложи”.

Новата вятърна скулптура се намира на няколко пресечки от кулата “Тръмп”. – Това е чисто съвпадение – казва Шонибаре. “Очевидно не резонират по различен начин, като се има предвид, че всичко, което се случва.”

Скулптурата все пак отговаря в известен смисъл на неотдавнашния коментар на Тръмп, в който той споменава някои африкански държави, както и Хаити и Ел Салвадор, като “прецакани страни”.

“Има много неравенства сред хората: расизъм, национализъм, сексизъм, хомофобия. Всички тези неща наистина не изчезват “, споделя творецът той. “Като художници, това, което се опитваме да направим, е да създадем платформа, в която хората да се занимават с тези социални и културни проблеми”.

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →