„Обещанията” на Адам Фекете – изложба в Националния студентски дом

Анжела Димчева

Толкова е млад, само на 22 години, а вече има зад гърба си 18 изложби… По стила му бихме се заблудили, че е американец, но не – той е българин:  изгряващата звезда на родната живопис Адам Фекете! Майка му е известната поп певица Роси Рос, баща му е унгарец, а той живее в София и е студент в трети курс, специалност „Живопис” в СУ. Може би стремежът да измери ръст с други представители на академичната общност предопредели избора на място за най-новата му изложба: Голямото фоайе на Националния студентски дом.

 

Роси Рос и Адам Фекете разгъват паното „Изненада”

Вернисажът се състоя на 18 януари 2022 г., е сред десетките посетители бяха проф. д-р Стефан Алтъков, проф. д-р Лаура Димитрова и проф. Вихрони Попнеделев. Под логото „Обещания” бяха събрани 27 платна, 20 рисунки и едно уникално платно с размери 220 см на 90 см, наречено „Изненада”.

Пъстър, емоционално-експресивен и зареден със светлина е светът, в който ни пренася Адам. Тук цветовете танцуват в невъзможни комбинации, фигурите са загатнати, светът е вълна след вълна… Техниката, която артистът използва, е смес от акрил, туш и перо. Изкуствоведите ще открият с изненада хармоничния сблъсък на абстрактния експресионизъм с абстрактния декоративен сецесион. Може би ще ги изненада и вмъкването на елементи от фовизма, но в края на краищата това е нещо съвсем ново – Фекетеизъм… Защо не? Новият век е оплодил в един български талант непредсказуемата енергия на предходни идеи, стилове и майстори. И докато негови колеги нарисуват един ъгъл от бъдеща картина, Адам вече е завършил 3 платна… Той не спира да рисува нито миг, диша, храни се и спи, рисувайки.