„Орисия”-та на един народ от Стефан Стефанов

Стефан Стефанов – новото лице на българската проза – излиза от рамките на познатия си образ и създава магически сборник за „Орисия” – та на един народ. „Орисия” (изд. „Сиела”) предстои да излезе на 28 ноември 2018 г. , а в тези 242 страници Стефан Стефанов съживява духа на българският фолклор и разказва история за нов живот, зареден с мъдростта на миналото и енергията на нашето време.Сборникът умело се движи между магическото и реалността, между истината и измислицата, между случилото се и не случилото се.

Вълшебният свят на „Орисия“ разказва съдбите на самодиви и разбойници, на вещици и мъдреци, на герои и предатели, чиято памет се предава не чрез думи, а чрез кръвта в нас – на тази кръв говорят разказите на Стефанов. В духа на „Диви разкази” на Николай Хайтов и „Трънски разкази” на Петър Делчев„Орисия” е знамение, ярка „канатица” в носията на българската литература, която едновременно представя най-доброто от традицията, но и предлага алтернативен поглед върху жанра.„Орисия“ не е просто книга. „Орисия“ е пътуване дотам, където не сте били.

Заповядайте и на премиерата на книгата, което ще се проведе на 28 ноември 2018 г. от 18:30 ч. в клуб City Stage. В дивия чар на тези разкази ще се потопим заедно с група „Ериней”, пред чиято музика дори самодивите остават безсилни, а малко след това ще ви представим и късометражния филм по един от разказите, дело на Давид Вълков и„Ню Бояна Студио”.Очакваме ви!

Входът е свободен. Линк към Facebook събитието може да откриете тук: https://www.facebook.com/events/1867448733363816/​

Стефан Стефанов е роден през 1986 г. в София. Завършва гимназиалното си образование в НПМГ, а висшето – в УНСС, София, специалност „Журналистика и масмедии“. През последните години публикува статии, интервюта и репортажи в редица онлайн издания. Дебютната му книга „Горе&Долу“ е издадена през 2013 г. от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, а през 2015 г. излиза сборникът му„Край до край” (изд. „Колибри”).