Откриха древни военни казарми под метростанция в Рим

Изграждането на метрото в Рим е като никъде другаде на земята. Aрхеологическите проучвания за новата линия “Метро C” започват през 2006 г., като първите станции работят 8 години по-късно. Тъй като работата продължава да се разширява, нови открития непрекъснато се разкриват и италианското Министерство на културата представи нови изображения на стари военни казарми, заровени дълбоко под земята.

Помещенията от 2-и век са открити за пръв път от археолозите през лятото на 2016 г., докато са работили по метростанция Amba Aradam. В близост до базиликата Сан Джовани в Латерано, казармите са били погребани 15 метра под земята. Сега се откриха и нови части от комплекса. Едно крило образува така наречената “Commander’s House”. Измервайки 300 квадратни метра, то е разделено на 14 различни помещения, включително двор с фонтан, добре запазена мозайка от пода и помещение, пригодено за подово отопление.

Това е изключително откритие, защото в Рим нито една от казармите не е била идентифицирана“, заяви археологическият директор на Рим Росела Реа, цитиран от mymodernart. Пространството, разположено на 12 метра под земята, ще бъде разглобено и ще бъде преместено на друго място.

В последната фаза на ремонта на обекта показва, че има и стълбище, инсталирано, за да се придвижи до горно помещение, като например офис или друго общежитие. Това е причината археолозите да вярват, че разглеждаме жилищните помещения на командир, тъй като е била открита голяма зона за обслужване, където стоките са временно съхранявани.

Тези открития показват колко още трябва да научим за древните римляни и ни напомнят за невероятните съкровища, които ни очакват точно под повърхността на римските улици.