Петър Дънов – история, предсказания и факти

Петър Дънов е най-известният български философ, създател на редица учения, най-известното от които се нарича Дъновизъм. Той е роден на 11.07.1864 година и през целия си съзнателен път се стреми да проповяда своите възгледи за живота. Има стотици последователи, които го определят като техен водач, разкрил им пътя към вярата, Бог и доброто. Той се изявява и като пророк, направил множество предсказания, някои вече сбъднали се, други – може би са на път.

Като дете Дънов се сблъсква с редица проблеми. Той е слаб, болнав, до 6 години – ням. Любимото му занимание е просто да си стои сам, съсредоточавайки се над собствените си мисли. Завърша образованието си във Варна, след това учи в Свищов. Заминава за САЩ, където учи богословие и медицина. Оттам в него се засилва интереса към Висшите сили, а след като се връща обратно в България, се фокусира върху духовното си развитие. Оформя своите идеи, които преподава на беседи из цялата страна. Негова практика става измерването на черепите на хората, чрез които разгадава личността им.

През 1912 г. основава Бяло братство с трима свои последователи, а през 1913 г. е отлъчен от Православната църква. Смята се, че Дънов е създал секта, която обаче мнозина следват. Те избират учителя за свой лидер и проповедник, отказвайки се от религията си.

След още няколко години учението на Дънов излиза извън границите на родината. Негови ученици заминават за Европа, където разпространяват философията му.

Петър Дънов умира през 1944 година на 80-годишна възраст в България, оставил след себе си огромно философско богатство и идеи, които хората следва и днес. Неговите възгледи засягат много теми и сфери от живота и всеки би могъл на открие нещо полезно за себе си в тях.

Ето с какво името на философа се споменава до днес:

– Петър Дънов отрича Св. Троица. Той казва, че Бог Отец е учение за Божията мъдрост, Бог Син – учение за Божията любов, а Бог Св. Дух – учение за човешкото развитие. Тоест, Бог е учител;

– Той не вярва и в патриотизма, отрича го, смята, че е нещо, към което хората не трябва да изпитват дълг;

– Дънов призовава и към сексуална разкрепостеност, отричайки вярността и лоялността към партньора, което въздейства негативно на много семейства и техните бракове;

– Дънов вярва в кармата. Някой я наричат и съдба, която води след себе си събития и последици от минали животи. Според него за всичко, което ни се случва, сме отговорни ние, защото това е собствената ни карма, съществуваща на база собствените ни мисли и действия. Дънов вярва, че лошата карма може да се промени с искрено покаяние, както и че животът е низ от добро и лошо. Той съветва да го приемаме такъв, да преживяваме всичко с разум и воля, защото в дъното на тунела винаги има лъч светлина;

– Дъновизмът утвърждава прераждането. Според Дънов то помага на душата да израсне, да придобие опит и да се справя с предизвикателствата на живота. Той определя смъртта като ограничение, поставено пред тялото, тъй като душата е безсмъртна;

– Дънов казва, че постигането на вечната свобода е възможна – чрез истина, покаяние и разум. Той вярва, че след като душата напусне тялото, се вселява в друго, невидимо такова – самосъзнанието. След своята смърт душата на човек продължава да живее в тялото на друг, продължавайки оттам, докъде е стигнал приживе;

– Петър Дънов вярва в лечебната сила на водата. Той дава съвети, чрез които можем да запазим доброто си здраве и да избягаме от болестите, пиейки вода. Според него хрема и треска се лекуват с три чаши гореща вода без храна. Същата спомага и за жизнеността и енергията на тялото. При проблеми с нервната система и силна раздразнителност учителят съветва да се вземе студен душ. Така водата ще освободи тялото от негативните емоции. За хората, които имат проблеми с гнева, Дънов препоръча общо 6 студени душа през цялата година.

Течащият нос може да спре с малко топла вода в носа, примесена със сол.

Хората, които нямат качествен сън, мога да си го осигурят, като преди да легнат, трябва да затоплят тялото си с кърпа, потопена в топла вода.

– Петър Дънов има особено отношение към храна и здравословния начин на живот. Той казва, че човек е това, което яде, и съответно трябва да внимава какво и как консумира. Учителят въвежда своите правила и възгледи и в този аспект. Той твърде, че никога не трябва да се прекалява, да се преяжда. Трябва да се наслаждаваме на всяка хапка от храната. Интересен факт, който посочва, е, че докато ядем, може да пием и вода, но веднага след хранене – в никакъв случай. Менюто трябва да бъде разнообразно, полезно и достатъчно. Той дори определя режим на хранене според дните от седмицата – всеки един от тях е посветен на определена планета и се характеризира с определени продукти:

Понеделник – Луна – зелени листни зеленчуци

Вторник – Марс – червени и люти храни

Сряда – Меркурий – жълти продукти (най-вече плодове)

Четвъртък – Юпитер – сини храни, както и картофи, кисело мляко, тиква, бамя

Петък – Венера – ден на летните плодове

Събота – Сатурн – ядки, какао, бобови култури

Неделя – Слънце – кайсии, мандарини, грозде, ориз.

Петър Дънов прави редица предсказания, проявявайки пророческите си умения. Той предвижда обединението на Европа, войните, техните развои, природни бедствия. И ако много от тях вече са се сбъднали, има и такива, които не са. Някои от тях ни карат да тръпнем в очакване, страх, вълнение. Дънов казва, че се очаква още една последна война – Трета световна, в която ще загинат около 50 милиона души и ако и тогава народът не е поумне, ще дойде друга, която ще вземе в пъти повече жертви. Може да настане Расова война, която да продължи 20 години и най-лошото – която ще бъде предизвикана от човешката глупост. За щастие, Дънов казва, че България ще се запази цяла и единна, че ще бъде белязана от развитие, че ще еволюира, но ще бъде там.

Ето някои от най-ярките мисли на Учителя Дънов, които могат да ни помогнат да се справим с утрешния ден и с всеки ден след него:

– Ние сами градим своя живот според мислите и желанията, които имаме, дълбоко скрити в душата си;

– Дом, в който има спор, никога не успява;

– Молете се Господ да ви помогне във вашите начинания, а не той да ги осъществява вместо вас;

– Не говори за нещата, преди да си ги направил, иначе ще те спънат;

– Препятствията, които имате, са камъните, от които ще образувате стъпалата, за да се повдигнете;

– Когато те е страх от нещо, направи го и страхът ще изчезне;

– За всеки човек е определено кой да го обича. И всеки човек трябва да намери онзи, който го обича;

– Не може да мислиш за някого, ако той не мисли за теб;

– Който очаква щастието му да дойде отвън, той скоро се разочарова. Това щастие е в самия тебе, не го очаквай отвън.

– Каквото човек мисли, това става. Правата и положителна мисъл е път за постигане на всички блага в живота.