Писатели и музейни дейци почетоха паметта на Вазов на 22 септември 2022 г.

По традиция на 22 септември всяка година екипът на Националния литературен музей се покланя на гроба на Иван Вазов в столицата. През тази година се навършиха 101 г. от кончината на Патриарха на българската литература и традицията беше спазена, като се организира поклонение на гроба, намиращ се зад църквата „Св. София“– панихида, рецитал по стихове на Вазов и полагане на цветя от граждани и институции.

В словото си директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов се спря на акценти от живота на поета и обичта на народа ни: „Това свято място приема преди 101 години тленните останки на един от най-великите българи, който сля сърцето си със сърцето на България. Пет години след кончината му от „Златните мостове“ е докарана тази огромна морена, която виждате като негов паметник. Тя тежи 10 тона, пренасянето й е отнело 18 дни. Точно тук той е искал да бъде погребан, за да вижда любимата си планина. Вазов постига всенародна почит още приживе. Неслучайно през 1920 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за Народен поет. До края на дните си той не престава да вярва в щастливата звезда на България. В неговия музей идват всеки ден стотици ученици, студенти, българи и чужденци. Те искат да разберат какъв е бил Вазов, за да прозрат и същността на България… Неговото възкресение е истинско и частица от него живее във всеки от нас“.

В изпълнение на актьора Мариан Маринов прозвучаха емблематичните творби „Моите песни“ и „Българският език“. Цветя от името на Министерство на културата поднесе зам.-министърът проф. Пламен Славов. От името на Съюза на българските писатели цветя поднесоха десетки писатели, а в словото си Анжела Димчева подчерта: „Още с основаването на СБП през септември 1913 г. Иван Вазов е поканен за Почетен председател на организацията, затова и до днес най-важната титла за нас е „Вазовият съюз“, а цялостната съвременна дейност е подчинена на родолюбивия дух, който извира от неговото творчество“.