Победителите в „Горчиво вино 2022“ ще бъдат обявени на Алея на книгата

 

Маргарита Петкова и Добромир Банев ще участват в четенето в памет на Евтим Евтимов, преди това ще дават автографи

На снимката: Маргарита Петкова и Евтим Евтимов (снимка Стефан Тотев)

На 9. 09. 2022 г. от 18 ч. в Литературния кът на Алея на книгата, която се провежда тази седмица в София, ще бъде церемонията по награждаването в Деветия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“. Сред досегашните победители в конкурса са Ивелина Радионова, Петя Стефанова, Димитър Христов, Николай Дялков и др. През 2020 г. Голямата награда „Евтим Евтимов“ за цялостен принос към българската поезия бе присъдена на Маргарита Петкова.

В традиционното четене в памет на големия български поет Евтим Евтимов ще вземат участие Маргарита Петкова и Добромир Банев, които преди това в продължение на два часа (от 16 до 18 ч.) ще раздават автографи в шатра 22 на издателите си от ИК „Персей“ (на пресечката на бул. Витоша с ул. Гладстон).

На сцената на Литературния кът от 17 ч. Таня Глухчева ще представи романа си „Професора“. Една любов, непознаваща пределите на времето. Обречена да се повтаря отново и отново, докато героите загърбят това, което им пречи да бъдат заедно. Средновековна испанска куртизанка и свещеник се срещат отново след векове – тя е независима жена, той – знаменит професор. Дали ще се познаят и как ще свърши историята им този път? Или освен тях са се преродили и онези, които в миналото са им попречили да бъдат щастливи? Наука, религия, езотерика се преплитат в едно, за да дадат отговор на много въпроси, както и да породят нови…

 

След обявяването на победителите в конкурса „Горчиво вино 2022“, от 19 ч., ще бъде премиерата на още една нова българска книга – „10 чужди мечти“ от Ралица Димитрова. Освен да ни развълнува, може ли една чужда мечта да осмисли живота ни? Може ли копнежът на някой друг да разруши нас? Къде е балансът между благородството да сбъднеш нечие желание и отказа от своето собствено? Може ли мечтата на другия да се окаже твоя, а ти да не си знаел? Ралица Димитрова разказва емоционално и вълнуващо, по начин, по който малко автори успяват. 10-те разказа в книгата са посветени на една и съща тема – предизвикателството да осъществиш чужда мечта. Всички истории са вдъхновени от любовта, която осмисля живота ни – обичта към бленуваната жена, към специалния приятел, към близкия, към непознатия. Любовта винаги е свързана с мечта: ако е сбъдната любов – да остане, ако е несподелена – да се случи.

Тазгодишната Алея на книгата в София предизвиква изключителен интерес. Сред търсените заглавия са:

– „Дронът“ – новият трилър на скандинавската кримикралица Уни Линдел, най-продаваната писателка в Норвегия и двукратен носител на наградата за най-добър криминален роман „Ривертон“. На миналогодишната Алея на книгата едно от най-успешните издания беше нейният първи роман на български – „Знам къде живееш“.

– „Royalteen: Наследникът“ – хитов роман, вдъхновил актуалния филм на Netflix (който е в Топ 5 на най-гледаните филми в момента в 63 страни). Съвременна приказка за най-обикновено момиче, което спечелва принца. „Пепеляшка“ среща „Клюкарката“.

– „Петият сезон“ от Торкил Дамхауг – трилърът, отличен с награда „Ривертон“, с атмосферата на Stranger Things, пътуване из лабиринтите на човешкия ум.

– „Маската на дявола“ – Том Егеланд. Популярният писател, създал оригинални сюжети, възпроизведени след това от Дан Браун, се завръща в българските книжарници с това ново издание, след като романът му „Сребърниците“ стана едно от най-продаваните заглавия на 2022 г.

– „Север и Юг“ – Елизабет Гаскел (викториански роман от поредицата „Световна класика“).

И разбира се, в навечерието на новата учебна година, търсени са учебните помагала по български език и литература – „Цялостна подготовка за матура по БЕЛ“, „НВО по БЕЛ за 7. клас“ и др.

На снимката: Маргарита Петкова и Евтим Евтимов (снимка Стефан Тотев)