Почина писателят Станко Михайлов

In memoriam
След дълго боледуване, изпаднал в отчаяние, днес (1 декември 2020) напусна по своя воля видимия свят писателят Станко Михайлов – автор на повече от 30 книги и няколко поредици в съавторство с Диана Димих. Той беше очарователен събеседник, сладкодумец, живата памет на бохемския живот у нас след Втората световна война.
Ще го запомним и с обществената му роля по посрещането на Цар Симеон ІІ в България и с участието в Парламента като депутат от НДСВ.
Мир на душата му!
Станко Михайлов е роден на 3 април 1931 г. Той е белетрист, поет, актьор, сценарист, режисьор, театровед, народен представител в 39. Народно събрание. Започва като окръжен кореспондент от Бургас на вестниците “Народна култура”, “Литературен фронт”, ”ДОСО”, “Черноморски фар”, на списанията “Театър”, “Естрада”, “Художествена самодейност” и други. След като идва в София, работи в “Българска кинематография” и „Българска телевизия” като асистент режисьор, актьор, сценарист, режисьор. Има заснети като режисьор по свои сценарии около трийсет научнопопулярни и художествено-документални филма, игрални новели, сатирични кинофокуси. Сред по-значимите и наградени са “Аспаруховци”, „Хайде, хаирлия да е”, “Синове Божии”, “Два живота в полет”, “Обичам те, живот” (документална новела за поета Дамян Дамянов), четирисерийния телевизионен филм “Спасете децата” и други. Автор е на повече от 30 книги: “В строя” и “Застинали сълзи” – стихове, романите “Депресия”, “Солени очи”, “Мъжки грехове”, “Криволици”, “Плачи, приятелю” (за поета Дамян Дамянов), “Под просешките дрехи”, “Небе за добро”, “Окото на мъжа”, „Пустинна самота” и други, както и пътеписите за САЩ “Сбогом, илюзии” и “Отвъд океана”, театралните пиеси “43-мата”, “Първите”, “Пустите клисурци”, ”Тотоман”; биографии на видни наши и чуждестранни исторически личности, сред които двутомникът „Цар Симеон II”, „Княгиня Мария Луиза” (в съавторство с Диана Димих) и други. Превеждан в чужбина и носител на наши и чужди литературни и филмови награди. Само при излъчването на филма му “Родени за мъжество” в СССР според статистиката за гледаемост, и то в едно филмово време, творбата е била гледана от 43 милиона зрители. Бурният интерес към филма е предизвикан от киноразказа за трагичната съдба на международна група от двайсет и едно деца на световноизвестни личности, обявени за убити и безследно изчезнали в пламъците на Втората световна война – жертви на хитлеризма и сталинизма. След като ги търси и открива в продължение на трийсет и три години, с пряката помощ на писателката Диана Димих, бившия министър на културата Георги Йорданов и председателя на БЧК д-р Кирил Игнатов, Станко Михайлов създава своята филмова телевизионна поредица. На същата тема заедно с Диана Димих издават четири документални тома „Спасените” от 1300 страници. Докато снимат в Америка, катастрофира жестоко в пустинята, заедно със сина си. Върху тази книга Китай снима игралния филм “Червената вишна”, спечелил първа награда за женска роля на Националния филмов фестивал в Шанхай.
Еми Марианска