Предизвикателствата пред независимостта на съдебната система са сериозен източник на безпокойство

Румания и България постигнаха известен напредък в реформите в съдебната система, но никое от изискванията, заложени от Европейската комисия по-рано тази година, не е “задоволително изпълнено”, се казва в доклад в сряда.

И двете страни трябваше да се присъединят към Механизма за сътрудничество и проверка, който наблюдава и подпомага реформите в съдебната система за борба с корупцията, когато те се присъединиха към Европейския съюз през 2007 г., пише Politico.

Докладът показва, че България, изправена пред организираната престъпност и корупцията на високо равнище, има повече работа от Румъния, която получи похвала за работата на своята Национална дирекция за борба с корупцията.

Последният доклад първоначално е насрочен за януари, но дипломат от ЕС заяви, че е излязъл напред “да не се занимава с него по време на българското председателство” на ЕС, което започва през януари и продължава шест месеца.

Комисията изрази “постоянни съмнения” относно способността на България да гарантира независим процес на вземане на решения. Докато бе постигнат напредък след като Бойко Борисов пое мандат през май, темпът на реформата “не трябва да води до заобикаляне на процедурите за консултации“, се казва в доклада.

Прокуратурата на България нарече доклада “разумен и обективен”. В декларация той обеща да работи по изпълнението на препоръките, добавяйки, че това е “постижимо само в конструктивното взаимодействие между институциите, участващи в съдебната реформа и борбата с престъпността”.

Докато Румъния е постигнала напредък, инерционната реформа по-рано тази година “бе загубена като цяло”, се казва в доклада, цитирайки мащабни протести срещу правителствено предложение за промяна на назначенията на съдиите.

Предизвикателствата пред независимостта на съдебната система са сериозен източник на безпокойство“, коментира Комисията.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви по-рано тази година, че се надява Румъния успешно да изпълни програмата до края на мандата си през 2019 г.

Румънският министър на правосъдието Тудрул Тоадер заяви, че е оптимист за цялостното изпълнение на реформите до 2019 г. “Ангажиментът, който поехме да бъдем извън кохезионния процес, когато Румъния поеме председателството на Съвета през 2019 г., може да бъде постигната“, каза той пред  DIGI24.

Politico.eu