Премиера на две нови книги от Анжела Димчева: Български културен център – София, 7 април, 18.00 ч.

Съюзът на българските писатели, издателство „Богианна“, издателство ANTHEA – Берлин, и Българският културен център представят две нови книги от Анжела Димчева: „Игли в съня“ (поезия, афоризми, фрагменти: български/немски в превод на Румяна Захариева) и „Под лазера на критика“ (статии, рецензии, есета).

Водещ: Христо Славов

С участието на:

Боян Ангелов – председател на СБП и редактор на сборника „Под лазера на критика“

Здравка Евтимова – председател на Българския П.Е.Н.-център

Дата: 7 април (четвъртък), 18.00 часа

Български културен център, ул. „Веслец“ №13, София

С любезното съдействие на 24/42 Estate Winery

Зрителите ще видят и мултимедийно шоу, дело на дизайнерите Огнян и Красимира Илиеви (Design Image Co).

————————————————————————————————–

Български културен център – емблематично място за изкуство и култура в сърцето на Древна София, където се провеждат конференции, концерти, рецитали, изложби, ВИП-тържества, международни културни  прояви, тиймбилдинг програми. Това духовно средище се управлява от писателя Христо Славов, член на СБП. Автор е на книгите „Земно притегляне“, „В сянката на лятото“, „Бягства“ и романа „Преди сътворението“. Съставител е на „Златен ключ на класическата българска художествена литература, ІХ – ХХ век“, в 10 тома. Създател е на CD с повече от 25 000 страници класическа българска литература, който е включен в световната виртуална библиотека по линия на ЮНЕСКО. Основател и главен мениджър е на три списания и два вестника. Понастоящем е управител на: Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл“, Строително-инвестиционно дружество „Сердика 22“. Посетил е повече от 60 страни в Европа, Южна и Северна Америка, Африка, Азия и Австралия.

—————————————————————————————————

Анжела Димчева е родена в София. Поетеса, журналист, литературен критик. Магистър по специалности „Българска филология“ „Английски език“ (СУ „Св. Кл. Охридски“). Доктор по наукознание (УниБИТ) със защитена дисертация на тема: „Аксиология на общуването, систематичност и контрасти на общокултурните взаимодействия в контекста на Международните писателски форуми в България през ХХ и ХХІ век“.

Работи като преводач от английски език, филолог в Дома на литературата и изкуствата за деца и юноши, издател през 90-те години (ИК „Анжели“); редактор във в. „Словото днес“ (2008-2012), отг. редактор на сп. „Световете“ (2011-2012). Основател и редактор на онлайн изданието Sofia Ars Net (от 2015). Постоянен автор на страниците за култура на в. „Труд“ (от 2014). Председател на Общество на литературния кабинет „Д. Дебелянов“ (от 2015), Национален студентски дом. Секретар-ковчежник на Българския П.Е.Н.-център (от 2019). Член на УС на Фондация „Българско слово“ към в. „Труд“ (от 2017). Работи и като PR на Музей-галерия „Анел“ (София), поддържа сайта за култура SofiaPress. Международен и прессекретар на Съюза на българските писатели.

Председател на Българското жури за присъждане на Европейската награда за литература и член на Международното жури, Брюксел – 2021.

Член е на СБП, на СБЖ, на Българската секция на П.Е.Н. и на Асоциацията на софийските писатели.

Автор е на повече от 1500 публикации в 30 издания и на 10 книги в България и в чужбина: 6 стихосбирки – „Предспомен“ (1989, изд. „Народна младеж“) „Температура на духа“ (1996, изд. „ПАН“), „Сезони на душата“ (2009, изд. „Персей“), „Крехка суета“ (2013, 2016, изд. Персей“), „Сезони душі“ (2014), Украйна, изд. „Твердиня“ (превод Виктор Мелник),  „Дубльор за Ада“ (2019), билингва: български/английски език, (превод Ivon Foster), изд. „Български писател“; 4 сборника „И критиката е любов“ (2013, изд. Персей“) – статии, рецензии, интервюта; „Игли в съня“ (2016, билингва: български/украински; превод Виктор Мелник, изд. „Твердиня“, Украйна); Nedelstiche im Traum (Германия, 2021, билингва: български/немски, превод на Румяна Захариева, изд. ANTHEA VERLAG); „Под лазера на критика“ (статии, рецензии, есета, 2021, изд. „Богианна“). Стихове от Анжела Димчева са преведени и публикувани на 14 езика.

—————————————————————————————————

24/42 Estate Winery

Историята на нашето вино започва през 2016 г. в сърцето на Тракийската низина, съхранила традициите за направа на вино от древни времена. Тук, край стария римски път Виа Милитарис, нашето грозде черпи история и зрее под нежните ласки на първите слънчеви лъчи, стелещи се над долината. Ние сме 24/42 Estate Winery!

Лозята ни са разположени на площ от 80 декара в Лозарски район Южен – Тракийска низина, в землището на с. Церово, а географските координати на терена (Longitude: 24.048344 / Latitude: 42.343155) дадоха името на винарната ни. Символът на логото ни е един мълчалив свидетел на тайнството на създаването на вино – самотното дърво, гордо изправено насред лозята ни.

В този южен регион климатът е умереноконтинентален и, благодарение на Стара Планина,  е добре защитен от северните ветрове и с добро разпределение на дъждовете. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район се отглеждат характерни червени сортове грозде като Мерло, Сира, Каберне Совиньон и други. Климатичните условия на района благоприятстват за създаването на богати, плътни, запомнящи се червени вина. Характерът на произведените в този район вина се определя от аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и благоуханни треви.

Философия и вдъхновение зад бранда:

Нещото, което ни кара да вярваме, че създаваме нещо стойностно, е изражението върху лицата на хората, опитващи нашето вино за първи път. Емоцията, която сме вложили в него, докосва не само вкусовете, но и душата. То създава особена и много силна връзка между нас и хората, които го опитват – усещането е сякаш откриваш сродна душа. Всяка глътка вино – от гроздобера до етикета върху бутилката, е създадена с много любов и лично отношение.