Проф. Валентин Старчев показва избрани скулптурни произведения в галерия “Анел”

Музей-галерия „Анел” стана домакин на скулптурната изложба на проф. Валентин Старчев, който е събрал свои избрани произведения.

Значимото културно събитие бе посетено от негови приятели и творци от всички сфери на изкуството. Приветствия поднесоха поетът Ангел Симеонов и създател на Музей-галерия „Анел” :
„С тази изложба отбелязваме една 85 годишнина на един бележит и значим български творец-професор Валентин Старчев. Осемдесет и пет години е един дълъг, ползотворен творчески и житейски път. Осемдесет и пет години са мост между няколко епохи, между започването на Първото държавно рисувално училище през далечната 1896 година, през епохата на зрелия социализъм и стига до наши дни. Това е мост, който свързва класиците на няколко поколения.”

Професор Аксиния Джурова – куратор на изложбата, говори за дългия и трънлив път на „Старчето”, както ласкаво го нарече тя :
„Всяко време се изразява и себеизразява чрез изкуството. Тоест изкуството е паметта на времето, то носи времето в себе си. Какво е останало от миналото на света – пирамиди, храмове, скални рисунки, архитектурни обекти и т.н. Валентин Старчев е белязал времето със своите творби от 60-те години до днес. Житейският му и творчески път обхваща един огромен диапазон от големия успех до краха, да види пред очите си разрушаване на това, което е създал.”

В заключение проф. Валентин Старчев се обърна към своите гости с думите :
„От тези 85 години, 60 години аз съм ги отдал на моята любов изкуството,скулптурата. 60 години съм си в ателието, 60 години се занимавах със скулптура, рисуване, събиране на материали, събиране на картини на колеги. Въобще един живот, който ми минава през погледа и през съзнанието, който изведнъж сега, когато си го представя се оказа много сложен. Оказа се един път, който е с много пътеки, които се пресичат в пространството, пътеки, които са от различен характер, но са част от моя живот. Желая Ви всичко добро! „