Ралица Стоицева: Всичко тръгва от сърцето

Снимка: БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

В началото на месец декември в галерия Форум бе открита изложбата на Ралица Стоицева „Новото старо“.


Всички картини от изложбата плюс инсталацията са правени преди две години. Идеята на експозицията е човек да се замисли върху средата, в която живее, взаимоотнишенията между хората и любовта, да има повече разбиране, приемане на различните, независимо от тяхното социално положение и статус.


Затова и художничката работи с мозъци, сърца и орехи. Смисълът тук е любовта – всичко тръгва от сърцето. ”Няма да сбъркаме ако слушаме сърцето си, а мозъкът само ни пречи и ни обърква, заради вярванията, които са ни наслагвали през годините“, споделя Ралица за Sofiapress.


Името на изложбата „Новото старо“ идва от една от картините, включени в експозицията. В нея има заигравка със скални рисунки и фигури, които носят знамена. Смисълът е „да не се взимаме толкова насериозно и да не си мислим, че всичко започва от нас“.
Платната на Ралица са големи и тя сподели за нас, че за нея точно този формат ѝ доставя удоволствие, защото „човек влиза в голямата картина и може да я усети много по-силно“.

Новото Старо; Ралица Стоицева


На въпрос за това какъв е пътят, който трябва да измине един художник, за да се позиционира на световната сцена, Ралица Стоицева отговори: „Късмет, усилия, да не се отказва човек и борба“.
Ралица няма намерение да живее в чужбина. За нея е важно какви контакти има един човек, за да бъде успешен в творчеството си.
Тя определя 2018 година като тиха и спокойна в творческия си период: „Беше посветена на много размисли и затова за цялата година съм направила една картина.“.


Стремежите на художничката за следващата година са да бъде по-забелязана, оценена и харесвана.
Галеристът на галерия Форум Ваня Атанасова коментира, че от години следят работата на Ралица и я включват в техния списък с автори, присъстващи в програмата им.


„Тя показа една сила, мощ, която като че ли не излиза от художничка – дама. Тя е много мощен автор, много сериозен. Не рисува картините си, за да може да има едни картини в една галерия. Тя рисува картините си с концепция, с много мисъл и идея и това, което тя реши. Изключително голям творец, на когото галерията залага“.