Резултати: Национален литературен конкурс „Георги Черняков”

Приключи  Шестото издание на литературния конкурс за студенти на името на литературния критик Георги Черняков – дългогодишен ръководител на Кабинета на младите писатели-студенти към Националния студентски дом. Тази година в надпреварата се включиха: 2 хумористи, 41 поети и 24 белетристи. Участниците са студенти от СУ „Кл. Охридски”, УниБИТ, НМА, ЮЗУ, ПУ „П. Хилендарски”, НСА, МУ-Пловдив, МУ-Варна, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, ХТМУ, НАТФИЗ, БСУ, ИУ-Варна, РУ „Ангел Кънчев”, АУ-Благоевград. Творби са изпратили и български  студенти от Лондон, Амстердам и Швеция. Журито беше в състав: Максим Максимов – председател, членове – Фани Цуракова, Ася Григорова и Михаил Григоров. Журито номинира 12 автори. На заседание на Управителния съвет на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” бяха избрани лауреатите.

 

Проза:

Първа награда: Адриана Василева за разказа „Франсиска”;

Втора награда: Владимир Илиев за разказа „Сватбите на мъжката черница”;

Специална награда на Съюза на българските писатели: Сириъс Уейс (Божидар Лазаров) за разказа „Една малка рана”;

Фейсбук победител: Владимир Илиев.

 

Поезия:

Първа награда: Не се присъжда.

Две Втори награди: Жени Щерева за стихотворението „Морето сладко спи”

и Александър Иванов за стиховорението „Бургас е пулс”;

Специална награда на Съюза на българските писатели: Веселин Веселинов за стихотворението „Натрапчиво”;

Специална награда на Националния студентски дом: Стефан Гончаров за стихотворенията „Карантина” и „Апория”;

Фейсбук победител: Димитър Драганов.

 

Хумор: Не се присъжда.

 

Наградите ще бъдат връчени в Централното фоайе на Националния студентски дом в периода 21-23 декември 2020 г., ако паднат извънредните противоепидемични мерки. Лауреатите ще бъдат уведомени.

 

Управителният съвет взе решение да бъде учредена Специална награда на принос към историята и дейността на Общество „Димчо Дебелянов”. Наградата ще се връчва всяка година на доайени в поезията и прозата, които с творчеството си и активната си дейност в полза на новите поколения са допринесли за авторитета на организацията. Поетите Недялко Йорданов и Георги Константинов заслужават тази чест. Те са първите лауреати на Специалната награда за 2020 г. Удостояването им ще се реализира на живо в началото на 2021 г.

 

Протоколът е подписан от:

Анжела Димчева – Председател на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов”, Максим Максимов – зам.-председател.