Салма Хайек се впусна да защитава Фрида Кало

Мексиканската актриса Салма Хайек използва Инстаграм, за да критикува американския производител на играчки Mattel, който наскоро дебютирана с кукла- подобие на Фрида Кало. Фигурата се продава като част от новата линия “Вдъхновяващите жени” на Барби, заедно с подобие на математичката Катрин Джонсън и пилота Амелия Ърхарт.

Хайек, който продуцира и участва във филм за мексиканската художничка Фрида Кало, критикува компанията за това, че представят художничката неточно. В публикацията си “Инстаграм” Хайек критикува идеализацията на художничката: “Фрида Кало никога не се е опитвала да бъде или да изглежда като някого друг. Тя е прославяла уникалността си. Как биха могли да я превърнат в Барби “, пише тя, добавяйки хаштаг #bodyimage.

https://www.instagram.com/p/BgMLqsfAgj-/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_profile_upsell_logged_in_control

 

 

Критици посочват, че куклата е значително по-тънка и не съдържа доказателства за физическите увреждания на Кало, претърпени от детска полиомиелит и по-късна автобусна катастрофа. Освен това куклата намеква само за най-характерната особеност на Кало- за веселите й вежди. Други критици отбелязват, че костюмът на куклата не представя точно традиционните мексикански облекла.

Критиката на Хайек за новата кукла предизвикаха вниманието на потомците на Кало, които заплашиха с правни действия компанията Mattel, за нарушаване на правата на изображението на художничктаа, които според тях са собственост на племенницата на художника Мара Ромео. От своя страна Mattel настоява, че са получили разрешение да лицензират подобието на Кало от  компанията Frida Kahlo Corporation.

На Международния ден на жената, Хайек  използва Инстаграм, за публикува още от нейния филм “Кало”, с интригуващ цитат: “Краката, за какво са ми нужни, когато имам крила, за да летя”- Фрида Кало.

https://www.instagram.com/p/BgEhJIIAYaB/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_profile_upsell_logged_in_control

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →