„Селения“ – живописни хайку представят в галерия Контраст

Лилии_150x210cm_2018

На 5 Март от 18:30 часа Андрей Янев ще представи изложбата си “СЕЛЕНИЯ” в Галерия „Контраст“


За родения край морето художник, израснал с взор към безбрежната морска шир и хоризонт, там, където се сливат небето и морето, подобна изложба на пръв поглед не е необичайна. Морски пейзажи и безплътни ангели, кръжащи в „Селенията“ на Андрей Янев, не виждаме за първи път. Майстор на акварела, характерен с цветова пестеливост и стигаща до ефирност монохромност, и този път той ни показва своя свят на спокойствие, извън шума на ежедневието и бъбривостта на живописния детайл. Зрителят отново ще се убеди, че храмът на Андрей е природата.


Но това е само очевидният прочит на тази изложба и на света на Андрей. Извън него, извън очевидното е личният дискурс на художника за смисъла на живота. Не случайно неговите живописни „Селения“ този път са извън видимото.


С необичайните размери в акварелната ни традиция неговите пейзажи и ангелски видения, наподобяват гигантски прозорци към света и носят определено изповеден разказ за Спасението.

Пазител_210x140cm_2018

И ако хоризонтът в детството на художника е родил в него страстното желание да го достигне и докосне, своеобразните му акварелни откровения, показани в Галерия „Контраст“ ни приканват да надникнем в неговото лично духовно пространство, изпълнено със светлина, тишина и вечен покой. Пространство извън комерсиалното време, опредметяващо всичко, пространство, в което се реят нашите ангели пазители – безплътни и безстрастни.


„Селенията“ на Андрей Янев са извън стръвта и завистта, леки и свободни като хайку. Това е рядко срещана идейна и изповедна изложба, напомняща и за безкрая на света, извън очевидното и за неговата ограниченост в очевидното.
Аксиния Джурова

Безвремие_25x70cm_2016