Сити Марк Арт Център представя: МИМИ НИКОЛОВА – бенефис: “65 години на сцената”

30.06.2023 г. от 19:00 ч. 
 

Мими Николова пее златните си хитове на бенефис навръх рождения ѝ ден – 30 юни

Изпълнителката на „Замълчи, замълчи“ празнува 65 г. на сцената в Сити Марк Арт Център
Всички свои обичани от поколения любители на музиката песни Мими Николова ще изпълни навръх рождения си ден – 30 юни от 19 ч. в Сити Марк Арт Център, в концерт-бенефис „65 години на сцената“. Самуел Ефтимов е подготвил новите аранжименти и ще бъде на рояла за изпълненията на естрадната прима. На барабаните ще е Атанас Попов, а на контрабаса – Владислав Мирчев.  В концерта специален участник е внукът на Йосиф Цанков – тромбонистът Велислав Стоянов.  Водещ на бенефиса е програмният директор на Jazz FM Светослав Николов.

Мими Николова избра отново Сити Марк Арт Център за честването на своята годишнина, след като преди пет години именно там тя отпразнува 60 години творческа дейност.

От първата си песен Мими Николова става любимка на цяла България. С нежния ѝ глас „Замълчи, замълчи“ приобщава зрителите към прегръдката между героите на Апостол Карамитев и Гинка Станчева във филма „Любимец 13“. Певицата от Хора на софийските девойки лично е избрана от Петър Ступел да запише неговата композиция по стихове на Веселин Ханчев за трогателната любовна сцена. За записа в зала „България“ Мими Николова е покачена върху четири маси, наредени една върху друга, за да се получи перфектният баланс със симфоничния оркестър, дирижиран от Васил Стефанов.

Скоро следва втори хит, отново от Петър Ступел. „Малката креолка“ толкова често звучи по радиото, че Радой Ралин съчинява духовита епиграма. А в началото на 60-те България има своя Химн на любовта – „Когато луната изплува“. Мими Николова изпълнява нежната балада на Йосиф Цанков по текст на Димитър Точев толкова прочувствено, че я запява цялата страна. И докато композиторът се разхожда по крайбрежната на Созопол, слуша как много младежки компании я пеят по целия плаж в романтичния акомпанимент на китари. Сътрудничеството на Мими с Патриарха на забавната музика включва още една паметна песен – „Недей ми казва тази вечер сбогом“.

През 1965 г. Мими Николова отново пише история в българската музика. Изпълнена от нея, „Калиакра“ от Ангел Заберски с текст на Слава Семирова и Емилия Захариева печели Първата награда на първото издание на „Песни за българското Черноморие“ – създаденият от Генко Генов конкурс, който две години по-късно прераства в „Златният Орфей“. Много автори започват да търсят именно Мими Николова за изпълнител на техните песни, за да се превърнат те в хитове. И тя наистина успява! Сред записаните от нея шлагери са „Влюбеният телефон“ от Морис Аладжем и Надя Кехлибарева, „Вечер над Орлов мост“ на Бенцион Елиезер и Виктор Самуилов, „Песен за нощта“ на Георги Генков и Иван Теофилов, „Закъснялото писмо“ на Иван Маринов и Ваня Петкова.

Най-продуктивна е съвместната работа на Мими Николова с Иван Стайков, която ги събира в семейство, и от която се появяват вечни песни като „Синьо“ и „Мостчето на влюбените“, както и винаги запленяващите със своята нежност „Двата бряга“ и „Миговете идват изведнъж“ от първия български музикален филм – „Бягство в Ропотамо“ на Рангел Вълчанов.

„Приказка“ от Йосиф Цанков по стихове на Веселин Ханчев е единствената песен на български език, която вокалистката не е записвала, но обича да пее и също е включена в събитието. В програмата още цветове ще добавят американските джаз стандарти, които вокалистката обича да изпълнява.

За своите заслуги тя е отличена със „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Многократно награждавана, Мими Николова е носител на „Златен век“ на Министерството на културата, „Икар“ за цялостен принос на Съюза на артистите в България и е Почетен гражданин на София.