„Соло акт“ фест превзема Габрово през април

Отменен два пъти, поради пандемичната обстановка, Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ ще започне на 2 април 2022 г. в Габрово. Това ще бъде VIII-то издание на фестивала, който има конкурсен характер и ще продължи до 7 април, включително. Организатор на събитието е Драматичен театър „Рачо Стоянов“. То ще се проведе на сцените на Габровския театър, Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възраждане“ и Спортна зала „Орловец“. Организаторите обещават да представят на публиката най-доброто от моноспектаклите през последните три години.

 

Форумът е наследник на досегашния фестивал на спектаклите с един актьор „BGMOT“. В настоящия му вариант не само името, но и визията са изцяло променени. Познатият символ на събитието – котката, е заменен с образа на петел. Замяната се налага, за да не се обърква с друг популярен габровски символ – карнавалната котка. В новата визия е включено леко намигване към изпълнителското изкуство, част от което е и актьорската професия.

 

Фестивалът на монодрамата се провежда всяка четна година, а това синхронизира настоящото VIII издание с фестивалните традиции на габровския театър. През 2020 г. събитието беше отменено, заради пандемичната обстановка, предизвикана от Ковид-19 и насрочено за следващата година. През 2021 г. „Соло Акт“ отново беше отменен по същите причини, за да се стигне до неговата реална година на провеждане – 2022.

 

Програмата на „Соло Акт 2022“ предлага общо 13 представления, от които 11 гостуващи на габровска сцена. От тях две са чуждестранни – от Украйна и Република Косово. Участниците във фестивала са Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Театрална къща „Мим Арт“, Puppet’s Lab, „МаскАрт“ – Пловдив, Николаевският академичен художествен драматичен театър от Украйна, Ментор Зумбераж от Република Косово и домакините от ДТ „Рачо Стоянов“.

 

Какво може да гледа публиката в първите три дни на фестивала? Официалното откриване ще бъде на 2 април от 18.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ с габровския моноспектакъл „Мечтата на Наташа“. Режисьор на постановката е Ана Батева, а в ролята ще видим актрисата от габровската трупа Поля Йорданова. За тази роля тя е отличена с „ИКАР 2021“ в категория „дебют“ и наградата „най-добра актриса“ от XII-я Международен фестивал „МоноАкт“ в Печ, Косово, 2020 г. Представлението се фокусира върху проблемите на младите хора, лишени от родителска грижа, как липсата на любов се отразява на междуличностните им взаимоотношения с другите, за невъзможността им да се реализират пълноценно в живота.

 

Същата вечер, от 19.30 часа на сцената в Спортна зала „Орловец“ ще започне авторският спектакъл на Камен Донев – „Лекция №3: Възгледите на един учител за силата на словото“. Постановката е продукция на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив. Това е третият моноспектакъл от поредицата „Възгледите на един учител“ на Камен Донев. Във фокуса на представлението е силата на словото – неговото съдържание, форма, намерения и видоизменения, как словесността става основополагаща за извисяването на човешкия дух.

 

В неделния 3 април от 12.00 часа започва детският моноспектакъл „Не си търси белята“ на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Постановката е на Държавен куклен театър – Пловдив и е подходяща за деца от 3 до 9 години. Автор е Александър Михайлов, режисьор – Ваня Иванова, с участието на Ивелин Николов. Това е историята за малкото паяче Пипо, което се откъсва от нишката си и преживява много, докато намери приятел – мравката Жоро. Освен тях на сцената ще се появят още много герои от царството на насекомите, както и елфът Игнат.

 

Същия ден от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър-Габрово ще започне моноспектакълът „Писмо до съветско другаче“. Театрална къща „Мим арт“ представя постановката под режисурата на Николай Гундеров. Ролите се изпълняват от Алексанъдр Валериев. Моноспектакълът е създаден по пиесата „Хористи“ от Николай Гундеров и Димитър Събов. Представление, в което социалистическото минало на Народна република България е анализирано, обмислено и разказано през погледа на комичното и сатиричното. Постановката е отличена с наградата за българска драматургия от Международния фестивал „Нова българска драма” и националната награда за комедия на Студио „Диалог” в Чехия.

 

Вечерта на 3 април от 20.00 часа на сцената на габровския театър ще започне „Полетът на къртицата“. Моноспектакъл на Полина Христова с режисьор Веселка Кунчева. Представлението е на Puppet’s Lab. Според създателите  му това е „обяснение в любов към страховете, които си създаваме. Отглеждаме ги като малки деца, храним ги с душите си, с мечтите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни погълнат“.

 

В понеделник, 4 април организаторите са предвидели два спектакъла. От 18.00 часа започва представлението „Изповед“ в зала „Възраждане“. Това е моноспектакъл на Андрей Карай, с автор и режисьор Сергей Павлюк. Постановката е на Николаевския академичен художествен драматичен театър от Украйна.

 

В 20.00 часа на сцената на габровския театър започва моноспектакълът на Христо Шопов „Не е за телефон“. Комедия от Лиза Шопова и Елин Рахнев, с режисьор Лиза Шопова. Постановката е на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково. В „Не е за телефон“ всичко се решава по телефона. Персонажът на Христо Шопов е готов да ви осигури всичко, от което се нуждаете. Нищо, че той самият е на кръстопът, живее на лизинг, а любовта му се изплъзва.

 

Цялата програма на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.