Сребърна табла на Алексантър I предлага един от най-големите аукциони

Сребърна табла, подарена на първия български княз Александър I от русенци предлага на своите клиенти един от най-големите аукциони в Европа „Dorotheum“ във Виена. Подносът е с дървена основа, две дръжки, а за изработването му е използвана техниката филигран. В центъра на таблата има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Руссе“. В посвещението са посочени също месец и година – юни 1879 г. – това е времето, когато княз Александър пристига в Русе. Най-вероятно таблата е подарена на българския владетел именно при посрещането му от русенската общественост. Изработката на таблата – сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през ХІХ век.


В обявлението на австрийския аукцион е посочена начална цена за таблата на княза от 3000 евро. Търгът ще се проведе на 28 януари.
В списъка на австрийската „Dorotheum“ са включени още и други сувенири и вещи от домакинството на княз Александър I, сред които порцеланови сервизи за хранене от Майсен, свещници, вази, луксозни комплекти за кафе от Бохемски порцелан със митологични сцени „Венера и Купидон“, „Сатир и Диана“, както и сребърен чайник, изработен в Санкт Петербург.