Създателят на историческия портрет на Че Гевара отново пише история

Преди петдесет години ирландският художник Джим Фицпатрик сподели за пръв път своя известен черно-червен плакат на марксисткия революционер Че Гевара със света. Изображението бързо се превърна в универсален символ на съпротива и анти-потисничество след смъртта на революционера през 1967 г. и се разпознава по целия свят.

Днес Фицпатрик е готов да го направи отново

Този път предметът на неговото изкуство не е революционен лидер. Това е 17-годишното палестинско момиче Ахед Тамими. Неин портрет, публикуван на сайта на Фицпатрик, я приветства като “истинска чудовищна жена”, а художникът се надява да стане толкова разпространен, колкото предишната му работа.

17-годишната палестинка беше изведена от дома си и арестувана от тежковъоръжени израелски войници, след като в социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как тя и друго момиче блъскат и удрят шамари на навлезли в селото им израелски войници.

https://www.facebook.com/ajplusenglish/videos/1106429412831898/?hc_location=ufi

 

На кадрите военните не реагират на действията на девойките, а медии в еврейската държава определиха случилото се като пример за провокация. Израелският министър на разузнаването Израел Кац каза по общественото радио, че „му прекипяло от гняв”, когато видял видеото. Министърът на образованието Нафтали Бенет каза, че Тамими може да получи до 7 години затвор.

Арестуването на Тамими и последвалите изпитания са спечелили международно внимание, подобно на “Амнести интернешънъл” и кампании, подкрепени от известни личности които  призовават за нейното освобождение. Активизмът и съпротивата на младежа срещу израелската окупация доведоха до това, че тя бе обявена за герой от палестинците.

Фицпатрик той следи отблизо тежкото положение на Тамими и се чувстваш принуден да окаже подкрепата си по свой начин, точно както породил художествена опозиция на несправедливостта с  Viva Che през 1968.

“Ахед Тамими, за мен, означава благородство пред лицето на потисничеството. Това е дете”, каза Фицпатрик за newsweek.  Навсякъде, където тя получава куража си, има резонанс на това, което е  целия свят. Аз съм само част от него. Има организации, които правят повече, отколкото мога да направя, но мисля, че писалката – в моя случай, четката – е по-силна от меча”.

 

Освновната цел на Фицпатрик с този портрет е да спаси живота на момичето. Художникът се надява неговата работа да доведе до натиск правителството и то да освободи Тамими. Портретът на Фицпатрик  е символ на съпротива.

https://www.facebook.com/ajplusenglish/videos/1142600995881406/

Повече от 300 палестински деца са в затвора, което според източници е повече от 60% от общия им брой.