С изложба и вход свободен Националният военноисторически музей отбелязва Деня на храбростта и Празник на Българската армия

Със специална програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май. В навечерието на празника, на 5 май (петък) от 11.00 часа в Музея ще бъде открита изложбата „Българската армия. Началото“, посветена на 145-ата годишнина от създаването на Българската армия. Експозицията представя армията като символ на възраждащата се държавност с разнообразие от експонати, съхранили волята и амбицията на първите държавни и военни мъже да създадат силна и материално осигурена армия.

Посетителите ще имат възможност да видят знакови артефакти, свидетели на първите стъпки в изграждането на войската. Сред тях са оригиналите на 14 знамена, връчени на първите пехотни дружини, които участват във войните за национално освобождение и обединение. Част от тях са шити за Българското опълчение, а други са спасени от пленничество в края на Първата световна война. Експозиционният разказ се допълва от вещи на първия български княз Александър I – султан (калпак), параден генералски мундир, тип „българка“, шпага, изработена лично за него, отличия и др. Първите години от историята на българската войска са илюстрирани и с най-ранните образци хладно и огнестрелно оръжие, военно облекло и аксесоари.

По традиция на 6 май от 10.00 до 17.00 ч. Националният военноисторически музей ще работи с вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция, както и за изложбата „Българската армия. Началото“. Специалната програма за Деня на храбростта и Празник на Българската армия включва дегустация на традиционната войнишка боб чорба от 12.00 часа, а от 14.30 часа за празничното настроение на всички посетители ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

 

С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.