Татяна Лолова отлетя да разсмива ангелите…

Днес, 23 март, загубихме една от емблемите на българското изкуство – а именно актрисата Татяна Лолова, предаде бТВ.
Тя е издъхнала тази сутрин в “Пирогов”, след като не е успяла да се пребори с коварния КОВИД-19.
Легендата на българския театър тази година отпразнува 87-ия си рожден ден. Една от любимите български актриси се наложи с комедийните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото.
Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.
Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.
Лолова е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата.
Награждавана е с редица държавни отличия – Заслужил артист (1972), Народен артист (1986), Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963), две награди на Съюз на артистите в България за женска роля, „Аскеер за женска роля“, „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977), Наградата за женска роля за ролята на Ангелина във филма Авантюра на фестивала Златната ракла (1992), Орден „Стара планина“.
Може да бъде изображение с 1 човек

 

Коментар
Споделяне