Тежкото състояние на музеите в Обединеното кралство

Великобританските музеи са изправени пред “шокиращо” бъдеще, пише британският историк Дейвид Канадайн в своя доклад “Why Collect?”, публикуван в четвъртък, пише artnet news.

Британската държава понастоящем харчи по-малко за културата от Франция, Дания, Унгария или Латвия

Докладът на Канадайн стига до извода, че няма “заместители на държавна подкрепа за музеите и галериите”, подчертавайки, че това е “спешно необходимо”. Само половината от музеите и галериите в Обединеното кралство разполагат с пари и “често не успяват да получат изкуството или предметите, които търсят, било защото им липсват достатъчно средства, или защото цените са прекалено високи”.

Музеите в Нортхемптън, Обединеното кралство, загуби акредитация, след като градският съвет продаде древна египетска статуя за 24 милиона долара.

Музеите преживяват времена на съкращения в централната и местната власт, заедно с приказката на местните политици, които се отказаха от музея, за да съберат пари.

Сянката на по-нататъшните продажби застава над музеите в Обединеното кралство. “Някои музеи и галерии, които са под контрола на местните власти, са били натискани да продават произведения от колекциите си с цел да използват приходите, за да облекчат натоварването на общинските финанси или за други общински проекти, като например в Bury, Buxton и Croydon”, oтбелязва докладът.

Докладът на Канадайн се финансира от две благотворителни организации в Обединеното кралство – фонд “Арт”, който през 2017 г. осигури 7 млн. паунда за подпомагане на придобиването на музеи и дългогодишният му партньор Фондация “Волфсън”.