Теодосий Спасов получи Наградата на София

На юбилейния 25-ти “София филм фест” Теодосий Спасов получи наградата на София. Призът му бе връчен от зам.-кмета по култура на Столична община доц.  д-р Тодор Чобанов.

Виртуозен изпълнител на кавал, първият, който изпълнява джаз на този инструмент. Теодосий Спасов е и изключително талантлив композитор, които съчетава фолклор, джаз и класическа музика. Работи с неизброими музиканти и оркестри от световна класа.

Теодосий Спасов композира филмова и театрална музика както и творби за симфоничен оркестър и кавал. Работи с имена, като Енио Мориконе, Карло Селиото. Негова е музиката за българските филми „Граница“ на Христиан Ночев и Илиян Симеонов, „Гори, гори, огънче“ на Румяна Петкова, „Следвай ме“ на Дочо Боджаков, „Приятелите ме наричат Чичо“ на Ивайло Христов, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов, „Бартер“ на Атанас Киряков, „Докато Ая спеше“ на Цветодар Марков. В края на 2020 г. година се появи и „Танцът на пингвините“ – филм на Теодосий Спасов за пътешествието до Антарктида, с режисьор Ема Константинова.

Носител на множество български и международни награди, сред които са Орден “Кирил и Методий – първа степен с огърлие” за изключителният принос към българската култура (2013), Награда “Златен Век” на Министерство на културата (2011), Награда за филмова музика на Националния филмов център (2007 и 2016), Артист на ЮНЕСКО за мир (2015г.).

През 1995 г. списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока“ е отбелязано: „Спасов създава нов музикален жанр.“