Топка от Мондиал’94 в колекцията на УниБИТ

БЪЛГАРСКИЯТ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ  УДОСТОИ С ПЛАКЕТ УНИБИТ И ПОДАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ЕКИПИ НА УНИВЕРСИТЕТСКИЯ ОТБОР ПО СЛУЧАЙ 70-ГОДИШНИНАТА НА УНИВЕРСИТЕТА

Реплика на топката, с която легендарният футболист Емил Костадинов изпрати България на Мондиал’94 в САЩ, и с негово лично послание, влезе в музейната колекция на УниБИТ. Скъпият дар донесоха представители на ръководството на Българския футболен съюз – Михаил Касабов, изпълняващ функциите президент на БФС и Борислав Попов, изпълнителен директор, като подарък по случай 70-годишнината на висшето училище. Гостите посрещна ректорът проф. дн Ирена Петева.

УниБИТ е удостоен със специалния плакет на БФС, а футболният отбор на университета на духовността – с екипи с български трикольор и професионални футболни топки.

За мен е чест да приема тези дарове, те са реликви и ще допълнят с още смисъл и добавена стойност нашата музейна колекция, каза с усмивка проф. Петева. Тя изрази удовлетворението си, че министърът на образованието Красимир Вълчев подкрепя политиката на Министерство на младежта и спорта в лицето на Красен Кралев за развитие на спорта във висшето образование. А това е зелена светлина за УниБИТ да се стреми да развива спортните дейности като неотменна част от ежедневието на студентите и преподавателите, защото спортът е здраве, свобода.

Ректорът на университета дари гостите с художествена литература, свързана с културното наследство на България, издадена от университетското издателство „За Буквите – О писменехь“.

Топката, подписана от Емил Костадинов – един от знаменитите ни футболисти, обичан като професионалист и като автор на някои от най-важните голове за златното поколение на родния футбол, както и плакетът на БФС ще бъдат на специално място в нашата уникална музейна сбирка, подчерта проф. д.ик.н. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ. Той благодари на БФС за уважението към висшето училище футболният му отбор да играе и печели турнири с професионални екипи. И покани футболните деятели да запалим Коледния бъдник в навечерието на Рождество Христово в двора на УниБИТ. За да бъдем заедно край огъня и чрез неговата магическа сила  символично да преминем в новата година със здраве и благословение – традиция, която се спазва от години в УниБИТ.