Тържествена церемония отбеляза годишнината на Г. С. Раковски

200 години от рождението на революционера ГЕОРГИ РАКОВСКИ

Анжела Димчева

Пред бюст паметника на Георги Раковски в Борисовата градина прозвучаха пламенни слова по повод 200 години от рождението на този наш революционер, поет, енциклопедист и основоположник на модерната политическа мисъл, армия и държавност. Събитието беше организирано от Столична община, Военната академия и Националната асоциация „Георги Стойков Раковски”.

В обръщението си съм събралите се столичани Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България – отбеляза, че няма думи, които да опишат една такава величава фигура като Раковски: „Как можем да нарисуваме портрета на един такъв чудесен публицист, дипломат, гъвкав, умен, владеещ няколко езика, човек с невероятна енергия, който на теория изгради държавността ни, преди да дойде свободата на България. Той ни завеща да пазим държавността”.

 

Илияна Йотова

В емоционалното си слово доц д-р Тодор Чобанов вдъхнови публиката с думите: „Историята се прави от хората, а голямата история се прави от големи личности. Не можем да разкажем историята на българската национално-освободителна борба, без да разкажем за Съби Попович, останал в паметта на нашия народ по своя воля като Георги Раковски. Той е публицист, поет, издател, полиглот, идеолог, учен, революционер, вдъхновител, четник, водач на легии… Това са все черти от една безкрайно богата палитра на таланта и всестранната му дейност и няма никакво съмнение, че след Паисий именно Раковски се яви определящата и насочваща фигура на българското възвисяване, апотеоз на българското възраждане, въплътил в личността си безкрайния талант на онзи наш митичен и самовъзвисил се възрожденски елит… Той е радетел на съхраняване на старините ие  считан за един от създателите на българската етнография, настоява за независима българска църква и насърчава Борис Априлов за създаването на Първото българско светско училище. Той полага основите на революционното движение, което след това развиват Филип Тотю, Панайот Хитов, Васил Левски и Христо Ботев…. Поклон пред гениалния идеолог на българската свобода Георги Раковски!”

Доц. д-р Тодор Чобанов

 

Академично слово произнесе и проф. д-р Кирил Топалов – председател на Националната асоциация „Георги Стойков Раковски”: „Раковски е началото на всички начала в българската история: той създаде държавност преди държавата, създаде идеята за правителство, армия, закони, наука – основите на фолклора, етнографията, публицистиката, поезията, езикознанието. Яростната, образна, богата и силна публицистика, която се явява по-късно при Ботев, е зачената в изданията на Раковски „Българска дневница” и „Дунавски лебед”. Неговата революционна поезия става еталон за Ботев, защото Раковски създава модела на изповедната поезия. Делото му продължава и днес да бъде задача на българското общество: за пазим българското, да общуваме със своите съседи, но да не предаваме своите интереси. Раковски доказва това с живота, делата и гибелта си…”.

 

Проф. Топалов припомни, че преди два месеца той е направил предложение до Президентството, Министерския съвет и Парламента денят 14 април да бъде обявен за Ден на Раковски.Да бъде официален празник, работен ден, но подобно на Деня на Ботев, в календара да имаме и тази важна дата.

В програмата се включи и Ваня Кастрева – началник на Столичния инспекторат, която обяви победителите в конкурса за есе, посветено на Г. С. Раковски.

Ваня Кастрева

 

В отдаване на почит към делото и личността на героя се включи и Националната гвардейска част. Звучаха революционни песни и стихотворението „Раковски” от „Епопея на забравените” от Иван Вазов.