Удвоиха наградата за информация от най-големият обир в историята на изкуството

“Концертът”- Йоханес Вермър; 1663- 1666

 

 

На 18 март 1990 г. в Бостън се извърши кражба на картини и днес почти 30 години по-късно, струващите анд 500 млн. долара, те остават най-големият неразрешен обир на художествени произведения в историята.

Тринадесет картини от художници като Едгар Дега, Едуард Мане, Йоханес Вермър и Рембранд ван Риен биват откраднати на онази съдбовна дата от главния музей  “Изабела Стюарт Гарднър”.

Рано сутринта на 18 март 1990 г. Двама мъже, преоблечени като полицаи, влизат в музея. Без особени усилия обездвижват двамата пазачи и им запушват устите. После цели 81 минути подбират картините, които да вземат със себе си. Най-ценната сред тях е „Концертът“ – едно от 36-те платна на холандския художник Йоханес Вермър, оценена на 250 млн. долара. Крадците задигат общо 13 творби за около половин милиард долара.

Рембранд ван Риен- Christ in the Storm on the Sea of Galilee, 1633

През годините полицията има подозрения за много извършители, вариращи от италианската мафия до ирландската републиканска армия, и въпреки че през 2013 г. ФБР твърди, че е идентифицирала отговорното дуо, техните имена никога не са били издавани. Според властите, крадците вече не са сред живите. По този начин продължава да се крие мистерията на това престъпление, като спекулациите непрекъснато се разпространяват в света на изкуството, кой наистина го е направил.

Основната грижа на музея и любителите на изкуството по целия свят е, разбира се, да възстанови безценните творби. Това е и причината, поради която институцията решава да удвои офертата на 10 000 000 долара за намирането на картините, която трябваше да се намали до 5 000 000 долара в края на 2017 г.

Според Ню Йорк Таймс, главният секретар на музея Антъни Аморе се надява, че голямата награда ще помогне да се проследят картините, така че те да могат да бъдат върнати обратно.