Фейсбук има голяма роля в геноцида на рохингите

Всеки е наясно, че новите технологии могат да имат дълбоко въздействие върху обществото по начини, за които никога не са били предназначени.

В случая, Фейсбук е първоначално платформа за връзка между студенти, обединяваща един на всеки четирима души. Но днес в Мианмар, Фейсбук помага да се захване геноцид срещу хората от Рохинга, пишат Робърт Хюиз и Патрик Балазо от университета Даухаус.

Въз основа на техните изследвания в Мианмар и Куба, те твърдят, че използването на интернет в Мианмар е опасно. Несвързаната връзка с Фейсбук създава това, което наричаме “виртуална принуда”, цифрово пространство, което подхранва принудата.

Хюиз и Балазо предлагат интернет моделът на Куба да предлага уроци за управление на социалните медии в условията на политически хаос.

 

Кръв по ръцете

В условия на геноцид може ли една технология да бъде ограничена? Това е основно обслужване, но с кръв по ръцете. Това е тежест, която Фейсбук споделя сега.

През 2010 г. Мианмар имаше 130 000 потребители с ограничен достъп до интернет. За седем години цените на SIM картите се понижиха от над $ 3000 до $ 1. Правителството също така промени закона за цензурата, като позволи на Фейсбук да привлече 30 милиона жители на Бирма. Много от тях виждат Фейсбук като интернет.

От края на август около 6 700 рохинги бяха убити и 645 000 бяха принудени да търсят убежище в Бангладеш.

Заедно с ултранационалистическия монах Ашин Вирату, редица страници във Фейсбук разпространяват омраза. Тази пропаганда допълнително омаловажава вече маргинализираната и много злонамерена Рохингия.

Съдържанието на анти-Рохинговата пропаганда включва изрично расистки политически карикатури, фалшиви изображения и поетапни новини. Това съдържание върви вирусно, нормализира речта на омразата и оформя общественото възприятие. Насилието срещу хората от Рохинга е все по-добре приветствано и след това е празнувано онлайн. Тази виртуална принуда служи на интересите на Мианмарската армия.

Монополът на военната хунта върху информацията не осигури достатъчно място за насърчаване на медийната грамотност. Такава пропаганда пречи допълнително на зле информираните. За мнозина, погрешната информация, разпространявана чрез Фейсбук, оправдава това, което Обединените нации нарече  “етническо прочистване по учебник”.

Мианмарските граждани сега имат неограничен достъп до нискотарифен интернет на своите мобилни устройства. Застъпниците на свободата на словото ще се похвалят с това. Но този отворен информационен тръбопровод подсилва тъмната страна на Фейсбук за самоотвърждаване с ограничена перспектива.

Това е в полза на бирманските военни. Също както радиото захранва геноцида през 90-те години, Фейсбук прави това да се случи в Мианмар днес.

 

Изкуството се превръща в реалност

Виртуалното принудително действие на Фейсбук е  разделянето, конкуриращите се реалности и липсата на взаимно приемане. Във виртуалното принудително действие на платформата, фикцията е реалност и лъжите могат да бъдат валидирани.

Като се има предвид това, Хюиз и Балазо твърдят, че постоянното използване на Фейсбук в Мианмар е твърде рисковано, за да се игнорира. Обществата изискват пространства за толерантност към различни идеи, търговия, преговори, доброволчество и динамика “лице в лице”. Това липсва в Мианмар.

Куба може да бъде важен пример в тази дискусия.

Естеството на достъпа до интернет в Куба не е довело до злоупотреба с принуда или раздразнителна политика. Протестите в социалните медии, които са разпространени в други части на света, не съществуват в Куба.

Защо?

Интернетът в Куба просто е скъп. За да използват WiFi в парковете за един час, кубинците плащат 3 долара, което е около 10% от месечните им приходи. Освен това Фейсбук не е популярен там. Вместо това се предпочитат SMS и чат приложения като IMO, услуга за директен видео чат.

От всичко това, остава да се запитаме следното: Наистина ли Фейсбук е стълб на свободното слово, ако платформата може да бъде използвана с цел премахване на цялото население?