Филмите, които предсказаха бъдещето

Бихте ли повярвали, че има филми, които предсказват бъдещето. На шега или не, това е вярно. Може би причина за това е морето от филми през последните години, които трябва да грабват с различни и уникални сценарии. Или самите сценаристи имат наистина усет към налудничевите неща, за които всеки смяташе, че ще си останат само в сферата на киното. Ето някои от тези филми:

Семейство Симпсън

В епизода от сериала “When You Dish On a Star” от 1998 г. Семейство Симпсън се пошегува, че филмовото студио на 21st Century Fox е паднало под чадъра на Дисни. Сцената се провежда в студиото на Fox, където може да се види знак, който разкрива, че компанията сега е “Акция на Уолт Дисни”.

Няма как да забравим, че анимацията предвиди и избирането на Тръмп за президент на САЩ.

 

След утрешния ден

В „След утрешния ден“ океански течения спират поради глобалното затопляне, създавайки огромни бури и нова ледникова епоха в северното полукълбо. Нови научни изследвания от Института по океанография в Калифорнийския университет в Сан Диего показват, че има доказателства, че това може да се случи съвсем скоро.

 

Военни игри

Филмът с Матю Бродерик в ролята на дете-хакер още през 1983 година предсказва бъдещето на кибер атаките и загатва за възможна война, която да се води дистанционно чрез компютри. Почти стартирайки ядрена война от компютъра в стаята си, героят няма представа в какво се забърква. “Военни игри” предсказва с невероятна прецизност на какво са способни хакерите, ако успеят да проникнат в сайтовете на различни институции.

Iron Man (2008)

Не само че J.A.R.V.I.S е това, което до известна степен представлява Siri, но изпълнителният директор на Space X Елън Мъск е точното копие на Старк от истинския живот. Мъск от известно време работи по виртуална работилница, подобна на лабораторията на Старк, а през 2013-а демонстрира начин за проектиране на ракетни части, използвайки единствено жестове. Според Мъск подобна технология ще революционализира дизайна и производството.

Руфъс Джоунс за президент

Излязъл през 1933 г. “Руфъс Джоунс за президент” е филм за афро-американско момче, което е избрано за президент на Съединените щати, предвиждайки избирането на Барак Обама.

 

Джони Браво

Действието на епизода се развива пред киното. За части от секундата на заден план се вижда афиш с реклама на филм. На него е изобразена горяща сграда в пламъци, която много напомня на небостъргачите в Ню Йорк. Най-притеснителното обаче е надписът „Очаквайте скоро“. Епизодът е излъчен в САЩ на 27 април 2001 година, само 4 месеца преди кървавия атентат.

 

Ender’s Game (2013)

Нека за момент отново се върнем на книгата, чиято премиера е през януари 1985 година. В нея се говори за глобална информационна и комуникационна мрежа (world wide web се появява 6 години по-късно), портативни мултитъч декове (таблети) и интерактивни виртуални светове.

Разработката на автономни бойни системи – оръжия, контролирани от комплексни алгоритми, – беше основна дискусионна тема на изложението за конвенционални оръжия в Женева, Швейцария, през май 2014-а.

Видеором

 Пророчески филм от 1983-та година, който предсказва времето, когато видеата на ИДИЛ с насилие ще станат абсолютен хит в мрежата. Много години преди изобщо да се появи YouTube, шефът на телевизия във филма решава да покаже кадри единствено със секс и насилие. Действителността, както винаги, надхвърля и най-смелите мечти…