Хакерска атака в България, от името на Марк Зукърбърг

Най-успешните 100 фирми в България са били подложени на хакерски атаки. Това съобщаватха от ГДБОП.

Жертви на хакери все по-често са и обикновените граждани.

Във Фейсбук се разпространява съобщение, в което заявява от името на самият Марк Зукърбърг, че мрежата ще стане платена.

Ако четете всичките си съобщения в мрежата и имате активен интеренет живот, много е вероятно да попаднете на следното: “Здравейте, аз съм Марк, директор на Facebook. Използването на Facebook ще струва пари. Ако изпратите този ред на 18 различни от Вашия списък, Вашата икона ще бъде синя и ще бъде безплатна за Вас. Ако не ми повярвате, утре в 18:00 часа Facebook ще бъде затворена и за да я отворите, трябва да платите.

В съобщението пише още, че всичко е съобразено със закона, а причина за изпращането му е претоварване на сървърите и се налага освобождаване от неактивните потребители. По нататък има различни варианти на заплащане – със SMS на кратък номер, който липсва или 37 цента на съобщение.

Никави основания нямат и много моля всички потребители на Фейсбук и на други сайтове да не вярват на съобщения, които минават през месинджъри или с някакви постове от типа на “копирай това” и го сложи на… и ще бъдеш защитен. Фейсбук няма да ти пази никакви твои лични данни“, обясни по БНТ Георги Апостолов, координатор на “Център за безопасен интернет”.

Експертите съветват, когато попаднем на подобно съобщение, първо да проверим информацията. Според статистиката възрастните по-често се хващат на подобни уловки, отколкото децата.

Това е от този тип спам, който е със цел да стряска хората, да се разпространява. Навремето имаше верижни писма, ако си спомняте, даже преди появатa на интернет са пускаха по пощенски кутии. Това нещо го препрати на 10 човека, иначе ще загинеш. Ужасии. Нищо ново не е измислено под слънцето”, обяснява Апостолов.

За да се предпазят от измами, от Центъра за безопасен интернет съветват потребителите да проверяват условията за ползване на сайтовете, които посещават. А когато става въпрос за Фейсбук, да не забравят какво е написано на началната страница – безплатно е и винаги ще бъде.