Херцогинята на Кеймбридж влиза в ролята на куратор в Националната портретна галерия

Херцогинята на Кеймбридж е куратор на пролетната изложба на викторианска фотография в Националната портретна галерия в Лондон, където те е и патрон, пише artnet news.

Според музея, херцогинята е подбирала няколко фотографии и е написала предговор към каталога на изложбата. Интересът ѝ към фотографията от 19-ти век датира от времето, когато изучава историята на изкуството в университета “Сейнт Андрюс”, където тя избира темата като предмет на бакалавърската си работа.

Изложбата ще бъде открита през март и ще разглежда работата на четири революционни творци от 19-ти век – Джулия Маргарет Камерън (1815-79), Луис Карол (1823-98), лейди Клементина Хаувърен (1822-65) и Оскар Густав Рейландър (1813- 75). “Тук посетителите могат да видят раждането на една идея – сурова, ураганна, експериментална – викторианската авангард, не само в областта на фотографията, но и в изобразителното изкуство”, заяви в изявление ръководителят на фотографския отдел на Националната портретна галерия Филип Продърджър.

Кейт Мидълтън пише, че се интересува особено от снимките на викторианските деца, които се простират и в избора ѝ в изложбата. “Тези снимки ни позволяват да разсъждаваме за важността на запазването и оценяването на детството, докато трае”, казва тя.

Никълъс Кълинан, директор на Националната портретна галерия, казва за Evening Standard, че е благодарен, че херцогинята “подкрепи тази изложба по такъв пряк и личен начин”. Той споделя, че изложбата “ще бъде рядка възможност да видите произведенията на четирите от тези изключително иновативни и влиятелни художници. ”