Храната е новото бойно поле сред музеите

 

Националната галерия в Сингапур, в която се помещава една от най-големите обществени колекции от изкуства от Югоизточна Азия, представя нещо по-различно от традиционните изложби, които посетителите са свикнали да виждат. Очевидно музеите вече не са само за изкуство, тъй като в този музей се поместват девет заведения за хранене, които определят нов стандарт за това как институциите могат да работят, за да бъдат културна дестинация, привличаща масите.

“Ние със сигурност живеем във време когато хората снимат храната си със същия ентусиазъм, който биха имали ако снимат Мона Лиза”, казва Гейл Лорд, президент на института за култура ” Lord Cultural Resources”.

Кола Луу, директор по развитието на Националната галерия в Сингапур, казва, че докато популяризирането на изкуството на Югоизточна Азия в глобален контекст е основната мисия на музея, предлагането на цялостен опит на посетителите, е от основно значение, за да остане конкурентоспособно.

“Ние сме наясно с факта, че галерията се конкурира с други културни дестинации и туристически атракции за това как посетителите избират да прекарват свободното си време”, казва Луу.

Галерията си е поставила за цел да превърне музея в интересно място, където посетителите да се наслаждават на храна, култура и развлечения със семейството и приятелите си.

 

Значението на храната за изкуството
Идеята за храната в музеите първоначално е съществувала просто като средство за това се нахранят любителите на изкуството и да ги държат там по-дълго за истинската същност на тяхното посещение: естетическо преживяване.

“Разглеждането на изложби може да бъде физически и умствено уморително и така подходящата възможност за почивка, съживяване и зареждане  е важна част от цялостния опит и може да насърчи по-дълго посещение”, казва Магнус Ренрфю бивш основател на Арт Базел в Хонг Конг.

Компанията Арт Базел, основана през 1970 година в Швейцария, е един от най-големите панаири на изкуството в света и въпреки че е открита за обществеността, тя е насочена към изключително богати колекционери, които не пестят пари за изкуство. Шампанското, хайверът и стридите често се намират в менюто на оригиналното швейцарско издание.

Може би десетилетие по-късно, някои музеи започнаха да се фокусират повече върху храната. През 80-те години на миналия век музеят” Виктория и Алберт “в Лондон въвежда качествено хранене и се появява лозунгът “приятно кафене с прикрепен музей “.

 

Как Националната галерия Сингапур поставя нов бар
През 2016 г. сградата на Националната галерия в Сингапур печели в категорията за най-добрите туристически атракции, побеждавайки доста сериозна конкуренция.

Обновена през ноември 2015 г., галерията е с обща площ от 64 000 квадратни метра. Има колекция от над 8 000 произведения на изкуството, включително важни произведения на майстори като  Джорджет Чен от Сингапур, индонезийският романтичен пионер Раден Салех, художникът на пейзажа Фернандо Куето Амосоло от Филипините и китайският модерен майстор У Гуанджонг. В галерията се провеждат от пет до седем изложби с различен мащаб по всяко време.

Луу коментира, че някои заведения за хранене предлагат временни специални менюта, вдъхновени от произведения на изкуството. Например в едно от тях се сервират тематични десерти, вдъхновени от произведения на японския художник Яйо Кусама.

Посетителите по време на Сингапурската седмица на изкуствата, която започна на 17 януари и приключи в неделя(28 януари), имаха възможността да опитат специалното меню, вдъхновено от текущото шоу “Век на светлината”, което всъщност е съпоставка на съвременните картини от запад, както се вижда в цветовете на импресионизма: шедьоври от Музея д’Осей и Югоизточна Азия, показани в Междусветовете: Раден Салех и Хуан Луна. Менюто е комбинация от ястия от Югоизточна Азия и френски десерт, лека и освежаваща мускусна торта под формата на ябълка.

Комбинираните атракции на изкуството и храната изглежда работят. След откриването на музея, присъствието му се е увеличило от  670 000 през първата година, до  1,5 милиона посетители през 2016 г.