Хуан Диего Флорес възхити софийската публика в НДК

Истински фурор предизвика снощи концерта на Софийската филхармония с Хуан Диего Флорес, продуциран от екипа на Националния филхармоничен оркестър. Ето някои от бравурните отзиви за концерта.

Кристофър Франклин – диригент

Благодарна съм на Найден Тодоров, който е толкова прозорлив и който смело мечтае и превръща мечтите си в реалност. Последните години, благодарение на него успяхме да гледаме и слушаме най- най- големите имена Анджела Георгиу, Елина Гаранча, Диана Дамрау, Иво Погорелич, Валери Гергиев, Томас Хемпсън, Никола Мартинучи… и още и още… Очакваме с голямо вълнение да слушаме на живо Марта Аргерич, а аз лично си мечтая и за Анна Нетребко!
Гиргина Гиргинова, оперна певица

 

Хуан Диего Флорес
Фотограф: Орлин Огнянов/ НДК

Няма думи, които могат да опишат емоцията от концерта тази вечер… Аз още не мога да повярвам, че това се случи, че такава ЗВЕЗДА беше в България, пя за нас, подари ни душата и сърцето си… Благодаря, Господи, че ми даде да чуя и видя всичко това на живо! Благодарности към Найден Тодоров и Софийска филхармония за този празник за душите ни, който ни дариха!
Александър Мутафчийски, тенор

Няма какво да коментирам Хуан Диего Флорес в София/ Juan Diego Flórez in Sofia , защото всички чухме, каквото трябваше. Ще кажа обаче огромно БРАВО на Софийската филхармония за “Самсон и Далила” и за “Манон Леско”. Тази институция направи българския пазар интересен за звезди от такъв калибър и очевидно покрива техните изисквания.
Миглена Стойчева, БНТ

Хуан Диего Флорес в София. Два часа чудно блаженство. 10 арии, два биса с китара, още два с оркестър. Лъчезарен, открит, сърцат.
Светлана Димитрова, БНР

Не съм вярвал, че изобщо някога ще видя Хуан Диего Флорес на живо, камо ли, че това ще се случи в София, но ей на – случи се. Две неща ми направиха най-силно впечатление. Едното е, че въпреки неговата “специализация” в Росиниев репертоар, като и на Белини и Доницети,всъщност френската музика звучи неземно в негово изпълнение. Просто да не повярваш, арията от Лало направо може да те пренесе в друг свят, както и тази на Ромео от “Ромео и Жулиета” на Гуно. И другото нещо – той накара женската част на публиката да го съпровожда и то как да го съпровожда – в изпълнението на “Турандот” накрая издирижира публиката и тя изпя женския хор в арията на Калаф и то правилно, с думи, с пълен глас. Едва ли е било предварително репетиран номер – бая жени се включиха и от партера, и от балкона. Човек може да си мечтае артисти с такава харизма да спохождат по-често България, но уви – такива неща се случват веднаж два пъти в годината и то ако имаме късмет
Христо Николов, 24 часа

НДК, моя Метрополитън опера! Огромно благодаря на Найден Тодоров и Софийска Филхармония за невероятна възможност! Изключително вълнуваща вечер, преживяване многократно усилено от продължителната липса на култура! Изумителен изпълнител е Хуан Диего Флорес, който заслужава поклон и за песента, която посвети на Дарина Такова. А когато подкани публиката да запее с него „Nessun dorma“ и от публиката я поде красив женски оперен глас, това влезе на всички в душата. Благодаря!
Диляна Димитрова, Площад Славейков

В епицентъра на пандемията, България снощи получи най-мощната си духовна ваксина – музиката с изключителния концерт на Хуан Диего Флорес. Това е един от топ трите концерта на които съм присъствал в живота си.
Получи се онази магия между публика, музиканти, диригент и изпълнител и исторически момент – когато духовно жадните през дълъг преход през пустиня, стигнат до своя Извор.
Илиян Василев

Василка Балевска/Софийска филхармония