Честит юбилей на балетна школа „Маша Илиева” – 25 години от нейното създаване

Девиз на школата е: „Обучение по престиж“

Доцент доктор Мария Илиева е една от големите прима балерини на нашето време. Още докато е на върха на своята известност, тя обръща внимание на научната си кариера и на преподавателската си работа с децата. Балерината специализира шест години (от 1975 до 1981 г.) в Академия по балет „Ваганов” в Санкт Петербург, Русия. Илиева се интересува и работи върху няколко аспекта на преподаване: балет, балетна режисура и хореография, исторически танци. Преподаваните дисциплини от нея са балетен класически репертоар, сценично движение и танци, исторически танци. Маша е носител на наградите: „Златно перо” за принос в Българската култура, „Золотая муза” за принос в Руско-българското сътрудничество в областта на културата, отличие за най-перспективен балетен педагог (ТС „Анастас Петров”, Добрич); награди за педагогическа дейност на Международния балетен конкурс „Малки звезди” и фондация „Калина Богоева”, Плакет от Министерство на културата за цялостно творчество в областта на балетното изкуство.

Маша Илиева е автор на много статии, посветени на балетното изкуство, а също така и на книгите „Чудният свят на танца или как се стига до магията”, „Моят балет” и  „Исторически танци”.

 

В своя творчески път Илиева обръща голямо внимание на работата си на сцената в Софийската опера и балет. Постановки на балетната школа са : „Спящата кралица”, „Снежната царица” , „Ариел” „Снежна приказка”,  „Каменното цвете“ и др. Основен дял в работата на балерината заемат и постановките и в Софийска Опера и балет на малка сцена: „Снежната кралица”, „Бал в гората”, „Урок по барок”, „Танци на народите”.

Маша има участие в национални и международни проекти. Още докато танцува на сцената на Софийската опера, преди 25 години , тя решава да  обърне внимание на таланта на малките деца, на тези, които искат след време да се посветят на балета. Така тя открива своята балетна школа, която е създадена през 1995 г. – първоначално като школа по класически балет към Дом на културата „Средец”, Столична община. От началото на учебната 2000-2001 г. тя се обособява като частна балетна школа „Маша Илиева” с капацитет от 70 ученици. Още от самото начало школата си създава име на престижно място с изключително професионално обучение.

Първи педагози в нея са самата тя и Любов Фоминих, прима балерина на Пермския и Одески балет – Русия, а също така на балета на Софийската опера, по-късно преподавател в САЩ, Росица Банова, солистка на Софийска опера и балет и дългогодишен преподавател в балетното училище в София и на класическото балетно училище на остров Родос. Ученици от школата успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и престижни училища по света.

Девизът на школата е „Обучение по престиж”, а личният девиз на Маша Илиева е „Не се отказвай бързо”. Това според нея не означава, че се бори със зъби и нокти, но винаги довежда нещата докрай!

 

Маша разказва: „В школата за международни и наши конкурси са се подготвяли: Кристина Чочанова, Ралица Илиева, Калина Петкова, Румелина Дилчева. Новото поколение малки балеринки са не по-малко талантливи!
Всички концерти и спектакли на школата са забелязани от медиите, като най-голям успех имат „Лешникотрошачката”, „Куклената фея”, „Първата Коледа”, „Урок по танц”, „Легенда за София”, „Каменното цвете”.

 

„Първата Коледа”, „Снежна приказка”, „Коледни искри”, „Първият сняг” и др. са създадени специално за коледните тържества. Някои от представленията – „Цветята на малката Ида”, „Пинокио”, „Снежната кралица”, „Урок по барок” и др. влизат трайно в репертоара на Софийска опера и балет.

 

Освен като художествен ръководител на школата, като изпълнител на световно ниво, балерината се изявява успешно и като преподавател в Музикалната Академия „П. Владигеров”. Тя работи и като репетитор на Националния ни балет.

В балетна школа „Маша Илиева” могат да се запишат всички, навършили 3-години, без ограничения в горната възрастова граница. В разпределението по групи се взима предвид възрастта, физическите данни и нивото на знания на новите ученици. Групите са разделени по възраст и ниво на обучение. Предлага се подготовка за участие в конкурси по класически и модерни танци, а също така консултации за кандидатстване в НУТИ, НМА, НБУ, НАТФИЗ и др.
Обучението включва участие в 2 постановки на школата, както и в различни концертни програми и TV-предавания за по-напредналите. Провеждат се ускорени курсове и семинари.

Всяка година се провежда уъркшоп по класически и модерен балет със специалното участие на известни балетни артисти и педагози от България и чужбина. Курсът е свободно достъпен и за ученици извън школата!

Преподаватели в школата са:

Елена Андриенко – примабалерина на Болшой театър
Марта Петкова примабалерина на Софийска опера и балет, класически екзерсис
Никола Хаджитанев – премиер солист на Софийска опера и балет, класически екзерсис
Катерина Петрова – прима балерина на Софийска опера и балет, класически екзерсис
Цецо Иванов – премиер солист на Софийска опера и балет класически екзерсис
Росен Канев – премиер солист на Софийска опера и балет, класически екзерсис

Боряна Петрова – примабалерина  на Софийска опера и балет,класически екзерсис
Ангелина Гаврилова – примабалерина  на балет „Арабеск”, модерни техники

 

 

Честит юбилей на балетната школа на примабалерината Маша Илиева!