Ще помогне ли 5G мрежата на масовия потребител?

Еволюцията на технологията е неизбежна. Това може да се забележи във всеки продукт. Телевизорите започнаха да стават все по-малки, компактни и дори сгъваеми, персоналните компютри стават все по-бързи, а лаптопите спокойно могат да изкарат около ден, при това без нуждата от зарядно.

Мобилните телефони продължават да са в своя апогей и едва ли някой би повярвал, че от добрия стар телефон с шайба ще излезе устройство, което може да снима, да пуска филми, да стриймва музика, да се свързва с автомобила и дори да позволява разплащане на сметките. Мобилният телефон днес се превърна в устройство, което много напомня за дигитален паспорт. С него можем да представим цялата си личност, а по всичко личи, че новите възможности предстоят, при това с помощта на следващият стандарт на безжичен интернет – 5G.

За разлика от предишното поколение, тук потребителят ще има невероятни скорости, които ще се доближат значително до  връзката на стационарния компютър. Какво ще се промени? Нека обърнем внимание на факта, че ако до този момент можехме да гледаме филми на мобилния си телефон, стриймването от различните платформи ще става повече от моментално. Преносът на данни ще ускори значително разплащането с мобилно банкиране.

Това разбира се е само върхът на айсберга. Високите скорости биха помогнали и на букмейкърите – Ефирбет отчете особен интерес именно сред тях, когато стана ясно, че с по-висока скорост, един играч може да тегли своята печалба, съкращавайки значително периода за отразяване от банката. Благодарение на тази мрежа ще можем да свържем интелигентните устройства в дома и по всяко време да контролираме средата там, от възможността да пречистваме въздуха, до включването на пералнята, охлаждането или затоплянето на дома и още редица други. Новата мрежа ще позволи дистанционно да накараме телевизора да запише предаване или да подготви вечерното кино, като свали правилния филм.

Стабилността на тази мрежа би позволила да гледаме в реално време и охранителните камери. Благодарение на новата мрежа, винаги може да държите дома си под контрол. Да не забравяме, че все повече развлекателни индустрии спокойно ще елиминират нуждата от мощни устройства за гейминг.

Тази функция ще се извършва предимно от сървъра, а контролът може да се осъществява на мобилното устройство. В случай, че не сте геймъри, може да бъдете сигурни, че изпращането на работни презентации и по-обемни файлове няма да изпоти мобилния ви телефон, а пускането на интернет до другите устройства ще гарантира значително по-стабилна връзка, която бихте искали да получите, когато дойде време да прекарвате време на вън с лаптопа и не може да разчитате на безплатния Wi-Fi сигнал.

Има и една друга функция, която до този момент може да звучи като фантастика, но ще я споделим. Все по-често започна да се говори за автономни автомобили. Макар и все още последните да са не толкова достъпни, все повече автомобили ще започнат да комуникират с останалите участници на пътя. С други думи, освен следването и спазването на безопасна дистанция, автомобилите ще знаят за евентуални опасности на пътя, ще могат да се предупреждават и да предоставят адекватна информация, при това в много критични моменти. Тепърва ще започнем да се възползваме от новата мрежа, особено след като до този момент редица производители са подготвили нови предложения, стига въпросната мрежа да бъде активирана скоро. Във всекидневния живот ще наблюдаваме стабилност, още по-голяма свобода за споделяне на данни и разбира се ще трябва да очакваме разнообразните предложения от производителите.