Един от най-разпознаваемите български плакатисти с изложба-юбилей

10 декември 2018 – 4 януари 2019
галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1 •
Откриване – 10 декември (понеделник), 18:00 ч.

Изложбата се осъществява по идея на катедра „Плакат и визуална комуникация“ в НХА и е посветена на 80-годишнината на автора, както и на всички настоящи студенти в специалността.
Експонатите са автентични театрални плакати (сериграфия и офсет) от музейната сбирка на Националната художествена академия.

Людмил Чехларов е един от най-разпознаваемите български плакатисти. За ярко изразения стил в творчеството му допринася както Сатиричния театър, където работи дълги години, така и неговото специфично чувство за хумор. Това е вдъхновението, което оформя неподражаемата иронична обаятелност, мигновено откривана в театралните му плакати. В тях той нескрито поднася шеговит коментар към сюжета на пиесата и често улавяйки идеята, провокира с харизмата и мирогледа на литературния текст. Така навлиза в психологически анализ, „задявайки“ световните и български драматурзи.
Този натюрел съвсем естествено се отнася и за академичната дейност на Людмил Чехларов – духовито неподправена и завладяваща аудиторията. Но тази непринуденост е съпроводена с педантична взискателност и висок критерий към студентите. С богатия си професионален опит и атрактивен подход, проф. Чехларов умело въвлича в плакатната магия своите възпитаници, откривайки пред тях нови хоризонти. В това свое поприще той внася специфичен подход и една различна художествена същност в преподавателските традиции на Академията.


Уникалното творчество на Людмил Чехларов заема челно място в съвременния театрален плакат, определяйки фундамента в развитието на българското плакатно изкуство. Плакатите му и сега продължават да „намигат“ на зрителя и го карат да се усмихне „под мустак“, дори и плакатът да не е смешен.

гл. ас. д-р Ненко Атанасов
(куратор на изложбата)
Людмил Чехларов е роден на 26 ноември 1938 г. в Добрич. През 1966 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Веднага след това започва да работи като плакатист в Държавния сатиричен театър. Плакатите, които съзадва там в продължение на няколко десетилетия, формират неговия уникален и разпознаваем визуален стил.
През годините твори още в областта на графичния дизайн, илюстрацията и живописта. Негови произведения са представяни на множество изложби у нас и в чужбина: Русия, Куба, Италия, Канада, Германия, Индия, Сирия, Монголия, Чехия, Япония, Холандия, Франция, Латинска Америка, също така и във всички най-авторитетни международни форуми за плакат.


Организирал е самостоятелни изложби в Будапеща, Берлин, Варшава, Москва, Прага, Рига, София. Носител на награда на ЮНЕСКО за театрален плакат, на множество български отличия, специалната награда на СБХ за постижения в областта на графичния дизайн. Участник и член на журито на Международното триенале на сценичния плакат в София. Член на Съюза на българските художници.
От 1991 г. е доцент в Националната художествена академия и преподава в специалност „Плакат и визуална комуникация“ до 1998 г. Длъжността „професор“ заема в специалност „Рекламен дизайн“ на НХА, където се пенсионира през 2008 г.