Започва 14-ти фестивал „Изкуството на барока“

Фестивалът „Изкуството на барока”, част от Календара на културните събития на Столична община, стартира на 6 октомври в 18:00 часа, в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” /Ларгото/ с концерт на ненадминатия майстор на блокфлейтата Ерик Босграаф. Заедно със Зефира Вълова – цигулка, Сабина Йорданова – фагот и Алесандро Пиану – чембало ще изпълни произведения от Телеман, Фаш и Матеис. Пак там, на 14 октомври, трио в състав Анна Фусек – блокфлейта и цигулка, Джанлука Джеремия – лютня и Людовико Минази – виолончело ще представи виртуозна италианска музика от 17 век.
Специален гост на концертите на 2 и 9 ноември ще бъде гръцкият цигулар и композитор Симос Папанас. Първият от двата концерта ще предложи на публиката произведения на Купрен и Муфат в изпълнение на Ева Зайчик – мецо сопран, Симос Папанас – цигулка, български и гръцки инструменталисти. Ще прозвучи и авторска творба на Папанас. Вторият концерт е посветен на 250-годишнината на Бетовен. Публиката ще чуе негови камерни творби, изпълнени отново от Симос Папанас и Зефира Вълова, а също и Василий Илисавский – хамерклавир, Давид Богорад – виола, Димос Гударулис и Алексис Караискакис – виолончело.
Фестивалната програма продължава на 18 ноември в 19:30 часа с „Барок за всички”, с произведения от Бах, Вивалди и др. На сцената ще бъде фестивалният ансамбъл, изявени инструменталисти от уъркшоп по старинна музика и талантливи деца-изпълнители.
За финал на тазгодишното издание на фестивала на 25 ноември в 19:30 часа немското бароково сопрано Гудрун Сидоние Отто, Снежина Куманова – мецо сопран, Георги Еленков – тенор, Валентин Ватев – бас, Николай Стойков – клавесин и ансамбъл Тутти Соли, под диригентството на проф. Виржиния Атанасова ще представят в сценичен вариант „Кантата за кафето” от Й.С.Бах и част от „Галантните Индии” на Ж.Ф.Рамо. Режисьор на концерт-спектакъла „Копнеж по екзотичното” е Пламен Бейков, хореограф – Ангелина Гаврилова, сценичен дизайн – Пенка Казанджиева. Ще прозвучат и творби за облигатен клавесин и соло цигулка в изпълнение на Николай Стойков и Зефира Вълова. Концертът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.
И тази година фестивалът предлага няколко образователни прояви. На 8 октомври Ерик Босграаф ще проведе уъркшоп за изпълнение на духови инструменти. Уъркшоп за струнни и клавирни инструменти ще се състои на 15-17 октомври и на 9 ноември в читалище „АУРА” (за повече информация https://fb.com/luxuriaeuropae).
На 27 и 28 ноември, съвместно с Къща-музей „Панчо Владигеров”, Гудрун Сидоние Отто ще проведе уъркшоп по барокова интерпретация за певци (за записвания: +359 88 240 59 23 и +359 2 8687389; https://vladigerov.org ).
Предвид ограниченията заради вирусологичната обстановка, билети ще бъдат налични само и единствено в EPAY GO (https://epaygo.bg/2281356275) и касите на EasyPay. Капацитетът на залите е ограничен до 50%. До събитията ще бъдат допускани само лица с маски и без грипоподобни симптоми.