ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ДИРИГЕНТИ „МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ“

 

ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ДИРИГЕНТИ „МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ“

 

30 октомври – 2 ноември 2023, Държавна опера Варна

От 30 октомври до 2 ноември 2023 г. във Варна, България, ще се проведе Първият международен конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“, с участието на оркестър и солисти на Държавна опера Варна. Конкурсът носи името на големия български диригент – ученикът на Херберт фон Караян, аплодиран за диригентското си майсторство на 4 континента, генерален музикален директор на Берлинския симфоничен оркестър в продължение на 40 сезона, основател и артистичен директор на редица оперни фестивали в България и чужбина, дългогодишен диригент, директор и артистичен директор на Варненската опера.

Международният конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“, организиран от Държавна опера Варна, с любезното съдействие на семейството на именития диригент, си поставя за цел да открива и подпомага млади таланти – мисия, на която самият Маестро Борислав Иванов бе отдаден през целия си блестящ творчески път.

Програмата на конкурса включва от една страна произведения на български композитори и арии и ансамбли из опери от друга. Допускат се кандидати, родени в периода 1988-2003 г. Подробности за регламента и записване за участие в конкурса на адрес: https://ivanovcompetition.operavarna.com/.

Краен срок за кандидатстване 1 октомври 2023 г.

Участниците в конкурса ще оценява международно жури от изтъкнати творци, с председател проф. д-р Григор Паликаров – Постоянен гост диригент на Държавна опера Варна и членове: Кръстин Настев – диригент на Държавна опера Варна; Светослав Борисов – диригент, музикален директор на Опера Магдебург, Германия; Пьотр Сулковски – диригент, директор на Опера Краков, Полша; Алфредо Сорикети – диригент, директор на Чивитанова Опера, Италия. В журито за преселекция на кандидатите, освен проф. д-р Григор Паликаров, влизат Кръстин Настев и Калина Василева – диригент, директор на Симфониета Шумен.

Наградният фонд, осигурен от Държавна опера Варна и наследниците на Маестро Борислав Иванов, включва: Първа награда – 1500 евро, диплом и участие в симфоничен концерт на Държавна опера Варна; Втора награда – 1000 евро, диплом и участие в концерт на Симфоничен оркестър Пазарджик; Трета награда – 600 евро, диплом и участие в концерт на Симфониета Шумен. Всички кандидати ще получат сертификат за участие в конкурса.

 

Маестро Борислав Иванов

МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ

(02.08.1931 – 22.01.2022)

Роден във Варна, Борислав Иванов завършва Първа мъжка гимназия и новосформираното Музикално училище в морския град. Открил веднъж завинаги света на класическата музика, той свири на цигулка и пиано, но неговото истинско призвание се оказва съдбата на диригента. След като се дипломира в Българската държавна консерватория със специалност Оркестрово дирижиране, работи в тандем с най-плодовития български оперен композитор Парашкев Хаджиев, натрупва богат диригентски, организационен и импресарски опит, включително като директор на Варненската опера и на Международния музикален фестивал „Варненско лято”. За неговото диригентско майсторство ласкаво се изказват световни музикални авторитети като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, а режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на специализация в Комише Опер Берлин (1963). Следват първите концерти в Ерфурт и Майнинген, участие в международен диригентски конкурс в Ливърпул (1964), където Борислав Иванов е единственият участник отвъд „желязната завеса” и единственият, който дирижира без партитура. 32-годишният българин заслужава най-високите оценки на британската музикална критика.

Важен етап в творческото развитие и международната кариера на Борислав Иванов настъпва след срещата му с великия Херберт фон Караян, който характеризира дарбата на младия българин с думите: „Борислав Иванов притежава голяма музикалност. Неговата мануална техника се отличава с прецизност, яснота, сигурност и рутина и това му позволява да интерпретира с голяма изразна сила”. Един от малцината щастливци, Борислав Иванов е допуснат до творческата лаборатория на може би най-големия диригент на XX век. По негова препоръка е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който впоследствие става и Генерален музикален директор – престижен пост, който заема цели 40 сезона.

Независимо от чуждестранните си ангажименти, Маестро Борислав Иванов работи и в родината си като директор на оперите във Варна, Пловдив и София, в продължение на общо 30 години. Организира стотици турнета, по време на които за пръв път звучи българска музика и за пръв път се представят български инструменталисти и певци в Германия, Франция, Дания, Белгия, Холандия, Португалия, Египет, Испания, Китай, Япония, Южна Корея, Мароко, Малта и др. Представя и подпомага международната кариера на оперни певци като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Димитър Петков, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, София Иванова, Орлин Горанов и др. С тях и с други изявени български солисти и музикални състави гастролира многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др.

Маестро Борислав Иванов поставя началото на традицията на Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив; в продължение на 30 години е артистичен директор на Оперния фестивал в Палма де Майорка, ръководи Оперния фестивал в Севиля, стои начело на Оперния фестивал на остров Родос, Гърция, участва също в оперните фестивали в Солотурн, Картуха, Естепона и др., журира международни конкурси в Италия, Германия, Гърция. Доайен на българските диригенти с най-много изяви в чужбина, той дирижира над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света.

Доказан творец от най-висока класа, Маестро Борислав Иванов има безспорен принос към българската и световната музикална култура. За това свидетелстват и многобройните му награди, сред които: Орден за заслуги Първа степен на президента на Германия Рихард фон Вайцзекер; Златен медал за пропагандиране на италианската музика по света; Почетна Златна значка на „Аудиториум” в Палма де Майорка; „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос в развитието и популяризирането на българското музикално изкуство; званията Почетен гражданин на Пловдив и Почетен гражданин на Варна; наградата „Златен век“ на Министерството на културата за изключителен принос към българската култура; „Златно перо“ на Радио Класик ФМ и Галерия „Макта“ и др.

Маестро Борислав Иванов напусна този свят само няколко месеца след достолепния си 90-годишен юбилей, отбелязан с грандиозен гала спектакъл в препълнения Летен театър на Варна, дирижиран от него и трима негови възпитаници – Кръстин Настев, Светослав Борисов и Стефан Бояджиев. In Memoriam прославеният диригент беше удостоен от Президента на Република България с най-високото българско отличие – орден „Стара планина“, първа степен, а Държавна опера Варна учреди, със съдействието на семейството му, Международния конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“, в знак на признание за приноса на знаменития творец и завещаните от него непреходни стойности в изкуството.