Среща между две емсита в арт – рап албум

Майло показва, че се е развил много от ранните си дни на рап със силен философски оттенък. Той демонстрира увереност, работейки съвместно с утвърдения и смел в своите текстове Елюцид.

Рори Ферейра, който рапира под псевдонима Майло,  показва може би най-доброто от себе си в колаборация с Елюцид в техния съвместнен албум “Nostrum Grocers”.  Този път той се ориентира към социалните проблеми в Америка в момента и оставя своите метафизични търсения, Кант и диалектическата логика за по-нататък.

Смяната на тематика не се случва сега, изведнъж. Още в проекта от миналата година “Кой ти каза да мислиш” текстовете на Рори започват да се колебаят спрямо тяхната насоченост. В него наред с любовни рап писма, можеше да се чуят и заплетени отклонения към философията. Като че ли дидактическия стил, характерен за артистичния образ на Майло, натежава прекалено и задържа истинкия потенциал на рапъра. Текстовете му написани без да се крие зад своето алтер – его, са далеч по-свободно асоциативни, докосващи, сякаш Ферейра се движи из собственото си въображение с лекота. В подобна неформална обстановка изпъква най-силното качество на Рори като рапър – неговото остроумие. Той изглежда освободен от това да си налага прекомерно използване на метафори и препратки, а това прави новото му ЕP заедно с Елюцид в пъти по-вълнуващо! С друг рапър наоколо си, Ферейра изглежда е способен да се промъкне в някой от най-умните си и блестящи идеи, без да се смачква под тежестта на собствената си интелигентност.

Майло 

Рапърите се събират за първи път заедно като гости в онлайн радио програма през 2014 година и помежду им веднага се заформя идеята за съвместен албум. Минават три години, преди двамата да започнат работата си върху него в Бруклин. Записването на албума им отнема само два дни. Явно количествените натрупвания през това време са насъбрали качествени изменения, които Майло и Елюцид не са имали търпение да излеят навън.

Елюцид, по-възрастен с десетина години, като че ли поема направляващата роля в проекта. В своите истории за бедност и институционален расизъм той ни представя един разбит свят, в който той се движи подобно на невидим дух. Изважда всичката неспаведливост от сенките и облъхва я със светлина, така че да може и ние, останалите, да видим какво се случва. Ефектът е подсилен чрез енерегията на неговия глас, който в албума звучи агресивно и отмерено.

Албумът звучи най-добре, когато електрическия заряд между двамата взема надмощие над индивидуалните части, в които се усеща въпросната прекомерна заигравка с препратки и умението им да разсъждават върху абстрактни теми. Майло и Елюцид “подхранват” един друг римите си на фона на надъхващи барабани. Вълнуващо е да слушаш как думите се прехвърлят между тях и приемат съответния на личните им виждания смисъл.

Майло и Елюсид

Интиуитвният ентусиазъм на Елюцид да смесва текст с мелодия се прехвърля върху Майло, чиито солови запаси понякога натежават с еднообразни потоци от бийтове, които стават прекалено статични на моменти. Тук той звучи далеч по-енергично. В “’98 gewehr” гласът му притежава заряд и освободеност, които просто смазват със своята увереност в това, което иска останалите да чуят от него. Той тръгва срещу част от рапърите от миналато с такива глад и сигурност, каквито не е показвал в своите предишни записи. Градацията му от един лек, безгрижен ритъм в далеч по-целенасочено звучене няма как да остане незабелязана.

Продуциран изцяло от двете емсита, Nostrum Grocers е колаборация между рапъри, които един вид окупират противоположности на арт – рап жанра днес. Майло и Елюцид обаче  желаят да експериментират и да излязат извън зоната си на комфорт и така “щастливата среда” се превръща не в компромис, а в търсен резултът. Повече от добър резултат. Nostrum Grocers е един впечатляващ опит да прожектират натрупаното в тяхната интровертност на останалия свят.